ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възстановяват се беседите в столичния храм „Св. апостол Андрей Първозваний“

25 октомври 2017 14:02, Софийска митрополия
Храм Св. апостол Андрей, София

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм „Св. ап. Андрей Първозваний“ (София, ул. „Опълченска“ №112) се възстановяват духовните беседи.

Години наред, още преди политическите промени, храм „Св. ап. Андрей Първозваний“ е средище и огнище на българската духовност. По инициатива на свещениците от храма и с помощта на църковното настоятелство през годините на тежкото за Църквата време, в храма се провеждат духовни беседи. Тези беседи са изнасяни от софийското духовенство, както и от най-големите богослови за онова време, като проф. Тотю Коев, проф. Славчо Вълчанов, проф. Иван Желев и др.

Един път седмично вярващите хора са се събирали да научат нещо ново и да попият от духовната храна, която се е предлагала от лекторите. Тези години са характерни с това, че се издават изключително малко църковни книги и именно беседите са били основното средство за духовното развитие на вярващите.

През последните 40 години беседите са изнасяни главно от ставрофорен иконом Иван Касабов - доскорошен предстоятел на храма. С влошаване на здравословното му състояние, тези беседи от няколко години затихват и спират.

Сегашното църковно настоятелство с председател протойерей Стилиян Табаков решава да възобнови тази традиция в храма. Идеята на настоятелството е беседите да се изнасят от различни духовници и богослови всеки понеделник, от 18,00 ч.

Началото ще бъде дадено на 6 ноември 2017 г.

За пръв лектор е поканен зам. деканът на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – доц. д-р Павел Павлов. Той ще представи цикъл от лекции озаглавени „Светци и святост“. Беседите ще се провеждат в храма.

Църковното настоятелство кани всеки желаещ да се наслади от духовността на Православната Църква на новите духовни беседи в храм „Св. ап. Андрей Първозваний“.

Заповядайте!

Аудио

Аудиозапис на новината: Ангел Карадаков

« предишна новинаследваща новина »