ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пастирско посещение в най-младата Българска православна църковна община - „Св. Йоан Рилски“, Люксембург

16 ноември 2017 21:32, Митрополия на Западна и Средна Европа
Пастирско посещение в най-младата Българска православна църковна община - „Св. Йоан Рилски“, Люксембург

От 9 до 11 ноември 2017 г. Негово Високопреподобие архимандрит Атанасий, протосингелът на Западно- и Средноевропейска епархия, посети българската православна църковна община „Св. Иван Рилски“ във Великото херцогство Люксембург. Тази най-млада в епархията църковна община бе учредена в присъствието на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний през есента на 2015 г. и с негово благословение е обгрижвана духовно от председателя на общината свещеник Станко Дидов от храм „Св. Седмочисленици“ в София и от свещеник Стефан Паликаров от българската православна община в Милано „Св. Амвросий Медиолански“.

Избраното църковно настоятелство полага усилия да поддържа сравнително редовен ритъм на отслужваните православни богослужения. Българите в Люксембург се събират на света Литургия веднъж месечно първоначално в католическия храм „Св. Алфонс“ в центъра на столицата Люксембург, а отскоро предимно в храма към Центъра "Йоан XXIII" (52 Rue Jules Wilhelm, 2728 Luxembourg).

С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и по решение на Епархийския съвет на епархийския протосингел бе възложена мисията да съдейства на православните българи в Люксембург при допълнителното развитие и утвърждаването на учредената православна община пред местните църковни власти.

За тази цел бяха проведени срещи с представители на Вселенската патриаршия и на Римо-католическата общност в Люксембург. С митрополита на Белгия и екзарх на Люксембург и Нидерландия Атинагор, Вселенска патриаршия, който според действащото люксембургско законодателство единствен има право да представлява всички православни християни пред светската власт в държавата, бяха обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество и за участие в съвместни прояви и във всеправославните богослужения в Люксембург, както и за бъдещо съдействие при утвърждаването на българската православна църковна община във Великото херцогство.

От страна на Римо-католическата общност в Люксембург архимандрит Атанасий бе посрещнат и приветстван от проф. отец Жан Ерет – викарий на архиепископа на Люксембург и директор на Центъра "Йоан XXIII" - училище по религия и общество в Люксембург (Centre Jean XXIII — Luxembourg School of Religion & Society). С него също бяха обсъдени възможностите за подкрепа и съдействие на църковната ни община в Люксембург, пряко изражение на които е и разрешението да бъдат отслужвани православни богослужения в параклиса на учебния комплекс. Отец Ерет представи накратко дейността на учебното заведение и отправи покана към митрополит Антоний да посети учебното заведение и предложи да бъде поставено началото на академичен обмен с представители на българската богословска школа.

Венец на гостуването на архимандрит Атанасий в Люксембург бе отслужената в съботния ден света божествена Литургия в храма към Центъра "Йоан XXIII". Да почетат чествания великомъченик Мина от ранни зори пристигнаха освен редовните енориаши и други сънародници, жадни да вкусят от духовната храна. В самото начало на светата Литургия отец Жан Ерет приветства с добре дошли всички присъстващи и изказа радостта си, че духовният живот в Христа в Люксембург продължава да се обогатява, както и че е уверен, че обединени от общите християнски ценности православни и католици в Люксембург могат да съдействат за претворяването на тези ценности и в съвременното общество.

В отговор архимандрит Атанасий подчерта, че духовната радост сред братята и сестрите в Люксембург също е голяма, както и че наред със съществуващите различия водеща и обединителна следва да е Христовата любов.

Тези слова вдъхновиха и предразположиха всички присъстващи на богослужбата енориаши молитвено и с благоговение да участват в отслужената света Литургия.

В своята проповед архимандрит Атанасий разясни и разсъждава върху прочетения евангелски текст. Към свето Причастие след надлежна подготовка и изповед пристъпиха мнозина, а след отпуста гостуващият духовник отслужи Акатист пред иконата на чествания светия.

В беседата си след изпятото многолетствие в края на богослужението епархийският протосингел подчерта, че всички сме призвани да следваме примера на свети великомъченик Мина в отстояването на Христовата истина. Този обичан Христов войн е бил подложен на нечовешки мъчения заради вярата си. Днес обаче, по думите на св. Паисий Светогорец, стремително наближават времената, в които хората ще се увенчават с венец на мъченичество само защото са готови открито да изповядват светата православна вяра.

Архимандрит Атанасий преподаде благословението на кириарха на епархията Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и пожела на всички здраве, все по-големи успехи в подетото дело, което да се задълбочава и в скоро време православните българи в Люксембург да могат да получат храм за собствено ползване, в който да могат редовно да бъдат отслужвани свети Литургии от постоянно назначен свещеник.

Снимки

Пастирско посещение в най-младата Българска православна църковна община - „Св. Йоан Рилски“, ЛюксембургПастирско посещение в най-младата Българска православна църковна община - „Св. Йоан Рилски“, ЛюксембургПастирско посещение в най-младата Българска православна църковна община - „Св. Йоан Рилски“, ЛюксембургПастирско посещение в най-младата Българска православна църковна община - „Св. Йоан Рилски“, ЛюксембургПастирско посещение в най-младата Българска православна църковна община - „Св. Йоан Рилски“, ЛюксембургПастирско посещение в най-младата Българска православна църковна община - „Св. Йоан Рилски“, Люксембург
« предишна новинаследваща новина »