ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нова православна книга: "ЕВХАРИСТИЯТА КАТО МИСТИЧЕН ЦЕНТЪР НА ДУХОВНИЯ ЖИВОТ"

17 ноември 2017 15:20, д-р Десислава Панайотова
Новата книга на йеросхимонах Димитрий Зографски

На 16 ноември 2017 г. излезе от печат най-новата книга на йеросхимонах Димитрий Зографски - "ЕВХАРИСТИЯТА КАТО МИСТИЧЕН ЦЕНТЪР НА ДУХОВНИЯ ЖИВОТ".

Книгата е с подзаглавие: "Светци и съвременност. Действителни и мними пречки за приемане на свето Причастие".

Новият труд на йеросхимонах Димитрий Зографски представлява, както и сам той споделя в предговора, „едно сърдечно желание да се докоснем поне отчасти до благодатния опит на много светци, които са поставили достойното приемане на свето Причастие като център на своя живот“. В този смисъл и по тази тема книгата е пълноценен и убедителен наръчник по редица въпроси, които особено в последно време са обект на дискусии сред православните християни.

Използвайки богата аргументация от светоотечески примери и цитати, авторът се е постарал да разгледа, на тази единствено здрава основа, и разнообразните съвременни практики относно подготовката за това най-велико Тайнство - Евхаристията. При това акцентът е поставен върху разкриване на истинската цел на духовната подготовка - постигането на покайно състояние, при което вярващият жадува достойно да се съедини с Бога.

Авторът акцентира и върху наличието на две различни, но допълващи се степени на евхаристиен живот, казвайки: „поставянето на Евхаристията като естествен център на духовния живот означава преди всичко постоянно и радостно благодарение за най-големия и чуден дар, който някога човек е получил от Бога – самия живот. А под „живот“ ние разбираме не толкова идването ни в света от нищото, колкото възможността да пребъдем във вечността, да просъществуваме извън границите на ограниченото време, да бъдем в блажено общение с предвечния Бог. А поставянето на Евхаристията като свръхестествен център на живота се случва, когато християнинът започне със сърцето си да разбира тайната на свещенодействието на Тялото и Кръвта Христови и сам да участва в тази тайна. И накрая, естествена и свръхестествена Евхаристия се сливат в едно.“

Новата книга на йеросхимонах Димитрий Зографски представлява едно от най-пълните изследвания за светата Евхаристия, публикувани досега в България. Това изследване е много ценно с многостранното разглеждане и пастирско разяснение на особеностите, които възникват при пресичането на утвърдените и неизменни догматични, канонични и литургични определения на Църквата с индивидуалния духовен живот на всеки вярващ, който зависи от личностните му характеристики, от условията на цялостния му начин на живот и от степента на неговата напредналост в православната вяра и подвиг. В книгата се обяснява как да се подготвяме и да пристъпваме към св. Евхаристия, проявявайки дължимото послушание към Църквата и едновременно с това прилагайки даруваната ни от Христа свобода в реализирането на това послушание. Така книгата от една страна посочва безплодността на законническия подход, който механизира и унифицира духовния ни път и в частност евхаристийното ни участие в църковния живот. От друга страна изследването акцентира върху Божията благодат, която тайноводствено и според личностните особености на всеки един от нас, въздига и освещава всеки човек, който без лукавство пристъпва към св. Евхаристия - с копнеж да се съчетае с Живия Бог. Чрез новата книга читателят може да задълбочи своите духовни размишления и върху въпроса за действителното и недействителното Причастие съответно в контекста на правилната вероизповед или на еретическото изповядване на вярата в Богочовека Иисус Христос.

Новата книга "Евхаристията като мистичен център на духовния живот" е посветена на всички боголюбиви православни читатели, които търсят непреходната светоотеческа мъдрост и радеят да наследят Царството на Христа, влизайки "в радостта и Божествения палат на Неговата слава, гдето не престава гласът на тия, които празнуват, и е неизразима насладата на ония, които гледат неизказаната красота" на Неговото лице.

~~~~~~~~~~~

Авторът йеросхимонах Димитрий Зографски е брат на славянобългарския манастир "Св. Георги Зограф" (Св. Гора Атон) и от 2015 г. е ефимерий на Германския манастир "Св. Йоан Рилски" край гр. София, който е метох на Зографската св. обител.

Новото издание е осъществено от "Всемирното Православие" / Фондация "Ортодоксия".

~~~~~~~~~~~

Книгата може да се закупи:

В гр. София - книжарница „Св. Йоан Рилски" на ул. „Иларион Макариополски“ 2, както и в някои централни софийски храмове;

В гр. Пловдив - църковен магазин ,,Св. Стилиян".

За поръчки - тел. 0895123900 и 0899139385 или на е-мейл: globalorthodoxy@gmail.com

« предишна новинаследваща новина »