ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въведение Богородично в Бачковския манастир

21 ноември 2017 13:47, Бачковска света обител
Въведение Богородично, икона от празничния ред на иконостаса в главната църква, ХVІІв.

Дух Светий, който от Отца изхожда, действа незримо и непоколебимо във въобразилия си самозначимост свят и извежда промисъла на небесния Отец в делата на най-малките, на които и трябва да се уподобим, по наставлението на Сина Му. И така на днешния ден, избраната да бъде съсъд на Спасителя и Благовестителя за извеждането ни от сянката на стремителната изменчивост на мира отсамен, водена от благочестивите си родители, праведните Иоаким и Анна, пристъпи прага на дома Му и сама изкачи петнадесетте стъпала, макар и невръстна, за да встъпи в Светая Светих, там, където и днес ежедневно отдаваме нашата почит на жертвата на Родения сетне от същата нея наш Изкупител. И не по прищявка, и не по детско неразумие направи тя това, а по неосъзнатия още повик на сърцето и́, само повело я към единение с Единствения!

На 21 ноември св. Църква е определила да отдадем нашето почитание на Въведението на Пресвета Богородица според силите си, спомняйки си и прославяйки този първи проблясък на промисъла за спасението ни в живота на Благословената.

Св. Литургия в Бачковския манастир бе отслужена от игумена на обителта архим. Симон в съслужение с високопреподобните архимандрити на манастира и целокупното му братство. На днешния ден, една седмица от началото на Рождественския пост, братята на светата обител приеха и св. Причастие - Тялото и Кръвта Христови.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

Снимки

Въведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »