ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на Въведение Богородично в Ловеч

21 ноември 2017 16:54, Ловчанска митрополия
Храмов празник на Въведение Богородично в Ловеч

За четвърта поредна година с тържествена св. Литургия бе отбелязан празникът „Въведение на Пресвета Богородица в храма“ в приземния параклис на катедралния храм в Ловеч, именуван по същия начин. Специално за случая Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил донесе частица от плащаницата на Божията Майка от Йерусалим, както и парче от дъската, на която образа на Богородица се изобразил по чудодеен начин, на които всички присъстващи имаха възможност да се поклонят. В съслужение с владиката участваха председателят на църковното настоятелство при храма прот. Михаил Ковачев, ставр. ик. Любомир Казашки и ставр. ик. Кънчо Кабадийски.

В словото си митрополит Гавриил честити празника на присъстващите духовници и миряни, а също така припомни части от историята му. Св. Богородица била плод на пламенни молитви и дълги очаквания и едва навършила тригодишна възраст, трябвало, според обета на родителите си, да напусне родната стряха и да живее при храма при чужди хора, в подвизи на молитва и труд. Нищо не поколебало решимостта на светите й родители Йоаким и Анна да дадат своята дъщеря в Йерусалимския храм и да я посветят в служба Богу. Владика Гавриил също така обърна внимание колко е важно и днес родителите да водят своите деца в храма, така че те да могат да се научат от ранна възраст на добродетелен християнски живот. Той подчерта, че в семейството мъжът олицетворява Христос, а жената – св. Църква и затова съпругът трябва да е водещ в семейството, а съпругата да бъде негов стълб и опора.

След края на св. Литургия по традиция на всички бе раздаден празничен корбан.

Снимки

Храмов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »