ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. мъчениче Дасие, моли Бога о нас

21 ноември 2017 18:19, Доростолска митрополия
Св.мъчениче Дасие моли Бога о нас

На 20 ноември в престолния град Силистра Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий извърши божествена св. Литургия в катедралния храм „Св. ап. Петър и Павел“ в чест на първия от Доростолските мъченици - св. мъченик Дасий Доростолски.

Начеването на светата Литургия бе дадено от протосингела на епархията ставроф. ик. Добри Чаков. В съслужение участваха свещеници от Доростолска епархия. Молитвено участие взеха жители и гости на Доростолска епархия, както и от съседна Румъния.

По време на светата Литургия дякон Александър бе въведен в свещенически сан.

Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий запозна всички с житието на св. мъченик Дасий Доростолски, след което бе извършен молебен за здраве пред раката със св. мощи на св. мчк Дасий Доростолски.

Мощите на св. Дасий се намират в урна-саркофаг, съхранявана в гр. Анкона (Италия), и в мощехранителница в силистренската катедрала "Св. апостоли Петър и Павел". В музея "Диоцезиано", срещу епископската катедрала в гр. Анкона, се съхранява мраморна урна-саркофаг, изработена през VІ век. Върху капака е врязан надпис на гръцки език: „На това място лежи светият мъченик Дасий, пренесен от Доростол”. Св. Дасий загива като мъченик на 20. 11. 303 г. в Дуросторум.

Около VІ в. мощите са извадени от мартириума и положени в тази урна, която е била поставена в някой от храмовете в Дуросторум. Към края на века е била пренесена в Константинопол, а след падането на столицата е отнесена от кръстоносците в Анкона през 1204 г.

При посещението си в България през 2001 г. папа Йоан Павел ІІ дари на Силистра част от мощите (дясната раменна кост) на св. Дасий, положени в мраморна мощехранителница (приблизително копие на урната от Анкона), която днес се съхранява в катедралния митрополитски храм "Св. апостоли Петър и Павел". Засега това са единствените експонирани автентични мощи на раннохристиянския светец-мъченик. Самият храм "Св. апостоли Петър и Павел" е построен след Кримската война и е паметник на културата.

Снимки

Св.мъчениче Дасие моли Бога о насСв.мъчениче Дасие моли Бога о насСв.мъчениче Дасие моли Бога о насСв.мъчениче Дасие моли Бога о нас
« предишна новинаследваща новина »