ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична св. Литургия в с. Църквище

24 ноември 2017 16:21, Ловчанска митрополия
Празнична св. Литургия в с. Църквище

Разположеното в полите на Етрополския балкан китно селце Църквище отбелязва своя храмов празник на 24 ноември, когато Светата Православна Църква отдава почит на света великомъченица Екатерина. Да почете празника и да отслужи св. Литургия в красивата църква, която е единствената в Ловчанска епархия, носеща името на светицата, дойде Негово Високопреосвещенство Ловчански митропилит Гавриил, а в съслужение с него участва прот. Антоний Марчев.

В словото си митрополит Гавриил разказа части от житието на св. великомъченица Екатерина, чиято памет се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост. Светицата се отличавала от всички девойки не само със своята физическа красота, но и с духовните си качества. Тя била от царски род, а майка ѝ била християнка, но скривала вярата си, понеже в онова време жестоко гонели християните. Повярвала от цялото си сърце, познала истината и приела св. Кръщение. Смело се противопоставила на езическите жертвоприношения и мнозина, поразени от мъдрата ѝ проповед, станали християни. Поради отказа си да се отрече от вярата светицата била хвърлена в затвор, измъчвана жестоко и загинала мъченически. Това станало около 305 г. Преданието разказва, че св. ангели взели тялото ѝ и го отнесли на Синайската планина.

По традиция след службата бе даден от църковното настоятелство постен корбан, на който присъстваха голяма част от жителите на селото.

Снимки

Празнична св. Литургия в с. ЦърквищеПразнична св. Литургия в с. ЦърквищеПразнична св. Литургия в с. ЦърквищеПразнична св. Литургия в с. ЦърквищеПразнична св. Литургия в с. ЦърквищеПразнична св. Литургия в с. Църквище
« предишна новинаследваща новина »