ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на параклис „Св. Екатерина“ в софийския квартал „Орландовци“

24 ноември 2017 23:08, Софийска митрополия
Архимандрит Василий и о. Димитър Генчев

На 24 ноември празничната св. Литургия в храм „Св. Екатерина“ в столичния квартал „Орландовци“ беше предстоявана от софийския протосингел Негово Високопреподобие архимандрит Василий. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Димитър Генчев – предстоятел на храма-домакин, свещеници от други софийски храмове, митрополитският протодякон Иван Петков и дякон Костадин Тренев.

За благолепието на богослужбата допринесоха великолепните песнопения на свещеник Симеон Змейков, Светослав Цеков и Кирил Генчев.

В края на утренята беше извършен чинът на обновление с полагане на антиминс. Параклисът в Орландовци е един от малкото, посветени на св. великомъченица Екатерина и се намира в двора на енорийската църква „Св. Параскева - Петка“. Издигнат е през 2011 г. на мястото на по-стар, строен през 1940 г. Тази година беше основно обновен.

В края на богослужението архимандрит Василий се обърна към присъстващите с празнично слово, в което припомни житието на св. Екатерина. „Ние сме длъжни действително да даваме добрия пример, да приемаме всички такива, каквито са, и в дух на братолюбие, в дух на Христова любов, в дух на обич към човека, да се опитаме да бъдем полезни… Виждайки примера и подвига на тази девица Екатерина, ние да се вдъхновим и да бъдем действително Христови и да се стараем в нашия земен живот да направим подвиг, за да бъдем в Неговото Царство. И Той да ни окриля и укрепя и да ни поддържа в нашите трудове… Трябва да бъдем милостиви към нашите ближни към нашите братя, към нашите сестри. И проявявайки ние милост, любов, разбирателство, търпение, обич, кротост, и се въздържаме да не хулим, да не обиждаме, да не нагрубяваме, да бъдем действително Божии чада…“, призова Негово Високопреподобие. Архимандрит Василий преподаде отеческото благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, с благопожеланието да бъдем достойни православни християни, да носим името Христово с радост и да имаме мир и любов в семействата си.

Много жители на квартала се стекоха да поднесат своята почит към св. великомъченица Екатерина. След св. Литургия по традиция в двора на църквата бе раздадено благословено ястие, подготвено от църковното настоятелство.

 

Още снимки може да видите на официалния сайт на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1975-1124

Текст и снимки: Мартин Митов

Снимки

Празник на св. вмчца Екатерина в ОрландовциПевцитеЧин на обновяване на храмаЧин на обновяване на храмаПразнична св. Литургия в храм Св. ЕкатеринаПразнична св. Литургия в храм Св. ЕкатеринаПротодякон Иван ПетковАрхимандрит Василий - протосингел на Софийска св. митрополия
« предишна новинаследваща новина »