ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнични богослужения в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

26 ноември 2017 09:41, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия в академичния параклис "Св. Климент Охридски"

На 25 ноември Българската православна църква отбелязва паметта на св. Климент, архиепископ Охридски. Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбелязва празника с редица събития, посветени на своя патрон. Климентовите дни тази година започнаха на 23 ноември с четения на докторантите от факултета. Във фоайето на Богословския факултет беше открита изложба, посветена на св. Климент Охридски – с рисунки на децата от Неделната школа по рисуване при академичния параклис.

На 24 ноември в аулата на Ректората тържествено бяха раздадени дипломите на абсолвентите от юбилейния 90-ти випуск на Богословския факултет, с участието на Старозагорския митрополит Киприян. От свое име и от името на всички завършващи с благодарствено слово към всички се обърна Елена Серева, първенец на юбилейния випуск, магистър от програма „Религия и образование“.

Вечерта на същия ден в параклиса на Богословския факултет беше отслужено бдение от градски тип (съединени вечерня и утреня) с молитвеното участие на Негово Високопреосвещенство митрополит Киприян. В съслужение със свещеник д-р Сава Кокудев – ефимерий на академичния параклис „Св. Климент Охридски“ и главен асистент по Систематическо богословие, бяха протойерей Стефан Стайков, йеромонах Силуан Петров, свещ. Венцислав Попиванов, дякон д-р Иван Иванов – доцент по Литургика, и дякон Костадин Тренев. Богослужението включваше и последование на петохлебието и четене на акатист на св. Климент, Охридски чудотворец. Децата от неделното училище, водени от студентката Невена Моджахед, подготвиха специално коливо за празника, осветено и раздадено след службата.

Многобройните певци на певницата на бдението, както и на св. Литургия на другия ден, бяха водени от преподавателите по църковно пеене – ас. д-р Стоян Малинов, ас. Любомир Игнатов, Андрей Касабов и Калин Кирилов, със специалното участие на протопсалт Иван Праматаров.

В края на светата богослужба към препълнилите академичния параклис бивши, сегашни и бъдещи студенти и преподаватели с пастирско слово се обърна отец Сава. „Това богослужение, което ние в Светоклиментовото училище по богословие извършваме всяка година, е и изпълнение на завета на св. Климент Охридски. Време, в което се събираме и извършваме нашето агапе, в което си спомняме, че сме едно, едно в Христос, тъй както е на всяка Литургия, но и както св. Климент ни е завещал – вярата и знанието да бъдат едно. В Светоклиментовия университет има едно място, този параклис, който тупти като сърце и разпръсква животворящите си струи към целия организъм. Затова и днес не говорим за св. Климент в минало време, а в настояще и бъдеще, като перспектива, която ни показва Царството Божие и ни води към Христос“, се казваше в проповедта на любимия на всички студенти свещеник.

На 25 ноември по решение на Св. Синод на БПЦ празничната св. Литургия оглави Старозагорският митрополит Киприан. В съслужение с него бяха ректорът на Софийската семинария „Св. Йоан Рилски“ архимандрит Пахомий, духовният надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов и още много свещенослужители от София и Стара Загора, а параклисът на факултета трудно побираше многобройните преподаватели, студенти и гости.

По време на свещеническото причастяване празнично слово прочете студентът Иван Тупаров, в което се казваше: „Времето, в което живеем, има нужда от хора с духовната сила и култура на св. Климент. Нека и ние, възпитаниците на тази висша богословска школа чийто небесен покровител е св. Климент Охридски, да бъдем достойни за неговия завет и да подражаваме на живота му. А този завет е: вяра в Бога, твърдо изповядване на Православието и любов към знанието и просветата“.

В края на св. Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Киприян прочете приветствено слово от името на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. „Богословието е повече от наука и отдаването му е въпрос на живот и посвещение, а не само на придобиване на готови знания. Богословът е човек, който в своя съзнателен живот е носител на Христовия дух и работник на Божията нива, който отдава целия си живот и всичките си сили на благия ни Христос и на Неговата Църква… В лицето на всеки от вас светата ни Православна Църква да има верен съработник в общото дело за прослава на Божието име в света и за съграждането на Божия дом, който е нашият истински общ дом…“, се казваше в обръщението.

От името на преподавателите и студентите деканът на факултета проф. д-р Александър Омарчевски благодари на митрополит Киприян и на Св. Синод на БПЦ за оказаната чест и благословение.

След св. Литургия всички се отправиха на традиционното литийно шествие до паметника на св. Климент Охридски в градинката пред Ректората, където поднесоха цветя. Към тях се присъедини и академичното ръководство на Софийския университет, водено от ректора – проф. дфн Анастас Герджиков. Цветя поднесоха и вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова и председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева.

Празничните тържества завършиха с традиционната Светоклиментова вечер в 5-та аудитория на Богословския факултет, на която присъстваха много сегашни и бивши студенти и преподаватели, сред които Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, и Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1978-1125_bf

Текст и снимки: Мартин Митов

Снимки

Празникът на св. Климент Охридски в Богословския факултет Празникът на св. Климент Охридски в Богословския факултет Празникът на св. Климент Охридски в Богословския факултет Празникът на св. Климент Охридски в Богословския факултет Празникът на св. Климент Охридски в Богословския факултет Празникът на св. Климент Охридски в Богословския факултетЛитийно шествие за празника на св. Климент ОхридскиПред паметника на св. Климент Охридски
« предишна новинаследваща новина »