ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия с ръкоположения и офикия в храм „Св. Николай Чудотворец“ в столичния кв. „Връбница“

06 декември 2017 20:27, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“ в кв. „Връбница“

На 6 декември, когато Църквата отбелязва паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец, в посветения на него храм в кв. Връбница, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, празничната св. Литургия възглави Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий – игумен на Троянския манастир. В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, архимандрит Сергий (Шапков), ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Никола Коюв – предстоятел на храма-домакин, иконом Христо Пудин, иконом Лазар Георгиев, свещениците Иван Иванов, Дамян Друмев, Йосиф Стоименов и Петър Кудузки, както и дяконите Йоан Стефанов, Деян Коруноски и Костадин Тренев.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по време на св. Литургия епископ Сионий ръкоположи нови дякон и свещеник за Софийска епархия. От името на патриарх Неофит с офикия „иконом” беше отличен отец Никола Коюв.

Свещеническо ръкоположение беше извършено над дякон Йоан (Ивайло) Стефанов. Роден на 22 февруари 1978 г. в гр. Елин Пелин, новият презвитер е завършил паралелния двугодишен курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 2008 г., а в момента е студент в Богословския факултет на СУ. За дякон е ръкоположен на 11 март 2017 г. в софийския храм „Св. Неделя“ от тогавашния софийски викарий – епископ Григорий (днес Врачански митрополит).

В дяконски чин беше ръкоположен Стоян Димитров Иванов. Новият дякон е от гр. Костенец и е роден на 22 ноември 1989 г. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Иоан Рилски“ през 2008 г. През 2012 г завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със степен „бакалавър“, а през 2013 – и като „магистър по теология“. Дългогодишен клиросен певец е в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в столичния кв. Горубляне. Неговото свидетелство за изповед беше прочетено от духовния му наставник ик. Лазар Георгиев.

В края на светата богослужба епископ Сионий се обърна към преизпълнилите храма вярващи със слово за свети Николай Мирликийски Чудотворец – „този велик огнен стълб на Църквата, който от древността до наши дни свети благодатно и утвърждава православния род. Не случайно богоносните отци, а и дори съжителите на св. Николай са го нарекли ‚Божи угодник‘ – човек, угодил във всичко на Всеподателя Бога. Човек, живял в изключителна праведност, в постоянна молитва и съзерцание на Божията благодат, и със сърце, изпълнено с неизмерима обич към Бога и към хората. Така именно той станал Божи угодник, като изпълнил тези велики повели на Христос от св. Евангелие – да обичаме Бога и да обичаме ближния си. Така се наредил между лика на светиите и станал молитвен застъпник за целия православен народ. Св. Николай се счита за покровител на всички в Църквата Христова, защото неговото служение беше обърнато към всички членове на древното общество, което никак не се е променило до ден днешен. Същите страсти, същите борби, същото безчестие, злоба, отмъстителност, сребролюбие, което е имало тогава, ги има и днес. Но и същата вяра, която е имало тогава, я има и днес! Същото упование, което е имал св. Николай пред Всеподателя Бога, го имаме и ние в Православната църква…“, каза Величкият епископ Сионий, като преподаде и отеческия благослов на Светейшия Български патриарх Неофит. Негово Преосвещенство поздрави и новоръкоположените дякон и свещеник, като им пожела ревностно служение на Църквата Христова и да бъдат като свети Николай – щедри към бедните, да подкрепят страдащите, да бъдат пример за целия клир и народ.

След св. Литургия по традиция в двора на църквата бе извършен водосвет и бе раздадено благословено ястие, подготвено от църковното настоятелство.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1991-1206

Текст и снимки: Мартин Митов

Снимки

Храм Св. Николай в кв. ВръбницаПразник в храм Св. Николай във ВръбницаАрхиерейска св. Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“ в кв. „Връбница“Офикия ИКОНОМ за отец Никола КоювЕвангелско четивоСвещеническо ръкоположение на Йоан (Ивайло) СтефановДяконско ръкоположение на Стоян ИвановАрхиерейска св. Литургия в храм Св. Николай
« предишна новинаследваща новина »