ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на Новогодишния молебен

01 януари 2018 14:01, Българска Патриаршия
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на Новогодишния молебен

ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

В първия ден на Новолетието, когато светата Църква чества празника Обрезание Господне и почита паметта на един от своите най-велики светци – дивния Божи угодник Василий Велики, архиепископ на Кесария Кападокийска, отново сме заедно в храма, за да положим началото на настъпващата 2018-та година с молитва към Всеподателя Бога и с благодарност за великата Му милост и за всички Негови щедрости към нас, към нашата Църква и свидната ни Родина.

Хвалим и възпяваме светото Му име, прекланяме се пред дивния Негов промисъл и измолваме още много и благословени, честити и мирни дни и години – лично за всеки от нас, за нашите домове и семейства, и за цялото ни общество. Да даде Бог и през 2018 г. страната ни уверено да продължи по пътя на своя богоблагословен напредък, а нашата Църква да укрепва още повече в своето богозаповядано единство, в свидетелството си за Христа Разпнатия и за донесеното ни от Него, с Неговото благословено Рождество по плът, наше избавление и спасение.

Нека Новата година да бъде година на още много лични и обществени успехи, та в неизменно съработничество с Небесния наш Отец, да продължаваме да градим нашето общо бъдеще в духа на вечните и непреходни християнски ценности и добродетели, като още повече се утвърждаваме в Божията любов и Неговата вечна истина.

Нека пребъдваме в нашата православна християнска вяра и я пазим като наше най-драгоценно съкровище. Да бъдем истински Божии следовници и благовестители, вдъхновявани от примера на светите Христови апостоли и на великите отци на Църквата, като днес чествания св. Василий Велики, да свидетелстваме със словата и живота си за Христовото изкупително и спасително дело и за величието на Божията жертвена любов към човечеството и света, който сам Бог ни е дал и поверил да пазим и съграждаме като творение на Неговата любов и дивен божествен Промисъл.

В началото на Новата година отечески молитстваме от Всеподателя Бога за всички вас здраве, сили, бодрост и дръзновение във всяко добро и богоугодно дело, с което да украсяваме живота си и да допринасяме за добруването на Църквата ни и обичната ни Родина, майка България.

Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

Честита, мирна и от Бога благословена 2018-та година!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

« предишна новинаследваща новина »