ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество патриарх Неофит се срещна с Арабския дипломатически корпус

03 януари 2018 13:51, Българска Патриаршия
Негово Светейшество патриарх Неофит се срещна с Арабския дипломатически корпус

За първи път представителите на арабските дипломатически мисии у нас заедно посетиха Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Посланиците на Палестина, Йемен, Судан, Египет, Мароко, Алжир, Либия и представителите на посолствата на Сирия, Ливан и Катар поздравиха патриарх Неофит за Рождество Христово и за настъпилата нова 2018 г.

Чрез срещата си представителите на арабските страни у нас изразиха своето уважение и добро отношение към Българската православна църква. „В арабските страни християните и мюсюлманите живеят в разбирателство и хармония. При нас се счита дори за невъзпитано да попиташ някого дали е християнин или мюсюлманин”, сподели Негово Превъзходителство Ахмед Ал Мадбух, посланик на Палестина и доайен на дипломатическия корпус у нас. Той добави, че задачата на корпуса е да създава инициативи, които да подпомагат добрите отношения на България с арабския свят.

От своя страна Българският патриарх Неофит благодари за оказаната чест и пожела успешно провеждане на всички инициативи през новата 2018 г. Светейшият патриарх изрази своите надежди за новата година, която да бъде по-успешна, мирна и с по-малко инциденти. Патриарх Неофит сподели с посланиците и голямата задача, която предстои пред страната ни – председателство на ЕС. Той подчерта доброто сътрудничество на БПЦ с правителството, като в тази връзка спомена с благодарност помощта оказана на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, Зографския манастир, Софийската духовна семинария и очакваната помощ за Богословския факултет в София.

На срещата присъстваха Старозагорският митрополит Киприан и Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.

Ахмед Ал Мадбух разказа на Негово Светейшество за добрите отношения, които Посолството на Р Палестина има със Старозагорска митрополия, както и за десетките студенти от арабски произход, които се обучават в Тракийския университет в Стара Загора.

„Да се множат такива връзки помежду ни”, заяви патриарх Неофит.

„По повод светото рождение на Иисус Христос, от земите, в които е роден, и по които е ходил, предаваме на България и лично на Вас пожелания за мир, здраве и сили”, заяви посланик Мадбух.

В края на срещата Негово Светейшество помоли гостите да работят за мир и разбирателство, според повелята на Христос: „Моят мир ви давам” (Йоан 14:27). Подкрепено и от славословията на ангелския хор в рожденственската нощ: „Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение” (Лук. 2:14).

Приемът завърши с надеждата подобен род срещи да станат традиционни.

Текст и снимки: прот. Николай Георгиев, Ангел Карадаков

Снимки

Негово Светейшество патриарх Неофит се срещна с Арабския дипломатически корпусНегово Светейшество патриарх Неофит се срещна с Арабския дипломатически корпусНегово Светейшество патриарх Неофит се срещна с Арабския дипломатически корпусНейно Превъзходителство Илхам Ибрахим Мохамед Ахмед, посланик на СуданСтарозагорски митрополит КиприанНегово Светейшество с посланика на Мароко Негово Светейшество с послаика на АлжирПосланик Ахмед Ал Мадбух с Негово Светейшество
« предишна новинаследваща новина »