ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Йордановден в Бачковската света обител

06 януари 2018 12:41, Бачковска света обител
Кръщение Христово, стенопис от главната църква на манастира, ХІХв.

„И когато излизаше от водата, веднага видя да се разтварят небесата...”

(Марк 1:10)

 

Преди 2000 години на този ден наистина се отвориха небесата и беше възвестено на народа, че в Него е благоволението на Отца. От този ден започна служението на Смирилия се и приел кръщение от оня, който сам заяви, че не е достоен да „развърже ремъка на обущатата Му”, и в ненарушеното си смирение Богочовекът изпълни както волята на небесния си Отец, така и служението си пред човеците за тяхното собствено спасение. Предал им същото това смирение като най-сигурния път към постигането на живота вечен. И получил „кръстната благодарност”, та, осветявайки положилия мъчителен край на земното Му битие кръст, да го превърне от оръдие на смъртта в символ и средство за спасение на човешкия род. И сега, всяка година на деня, наречен на името на реката, имала щастието да обгърне тялото Му, „хвърляме” кръста във водите, а млади мъже скачат за честта да го „хванат” и възвестят отново спасителната му сила, подпечатана с жертвата на Слезлия от същите тези небеса.

Тържественото богослужение на Йордановден в Бачковския манастир бе водено от игумена на св. обител архим. Самуил в съслужение с братята на обителта и съпричастието на православния народ. След Литургията и водосвета, с литийно шествие и песнопения, монасите и миряните се отправиха към манастирския водоем, където да бъде изпълнен ритуала по „хвърлянето” на кръста. Тази година щастливецът, който извади кръста, бе Иван Марков, българин, живеещ в Лондон и специално дошъл да участва в празника.

Тескт и снимки: Стамен Пепелишев

Снимки

Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител
« предишна новинаследваща новина »