ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит извърши дългоочакваното обновление на историческия храм "Св. Стефан" в Цариград на 7 януари 2018 г.

07 януари 2018 17:23, Българска Патриаршия
Патриарх Неофит, митр. Гавриил и г-н Бойко Борисов

На 7 януари 2018 г. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартоломей съвместно извършиха обновлението на историческия български храм „Св. Стефан“ - сърцето на българската православна общност в Истанбул, храм-символ на делото на Българската Екзархия и стремленията на православния ни народ към църковна независимост и свобода на вероизповеданието в епохата на националното ни освобождение.

В църковната делегация на БПЦ участваха синодалните архиереи Техни Високопреосвещенства Ловчанският митрополит Гавриил, Русенският митрополит Наум и Старозагорският митрополит Киприан.

За историческото обновление на храма пристигнаха на Златния рог така също българският министър-председател Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган. Г-н Борисов със задоволство подчерта, че обновлението на храм "Св. Стефан" ще остане в българската историческа памет, а турският президент отбеляза, че значимото събитие отправя послание за мирно съжителство на различните култури и религии в Истанбул.

Българският патриарх Неофит изрази своята благодарност към всички институции и личности, които съдействаха през годините за осъществяването и завършването на реставрационните дейности в храм "Св. Стефан". Светейшият ни патриарх каза: "В деня на Господния Предтеча и Кръстител св. Йоан със свещен трепет и дълбоко вълнение пристигнахме в Богохранимата престолнина на Църквата-майка – Вселенската Константинополска патриаршия и прекрачихме дверите на всебългарската светиня на Златния рог – храма, посветен от нашите приснопаметни предци на първомъченика за Христовата вяра, светия архидякон Стефан. Вълнението ни е още по-голямо, тъй като в днешния ден за първи път имаме възможността да видим този свят Божи дом в неговия обновен велелепен вид – достигнат днес, благодарение на добросъседските отношения и доброплодното сътрудничество между нашите страни и нашите Православни църкви. Особено благодарим на Република Турция, която в лицето на община Истанбул щедро подкрепи сложните реставрационни дейности и направи възможното, щото в годината, когато се изпълват 120 години от въздигането на този храм, той да заблести по нов начин, укрепен и величествен, в който отново да могат да се стичат за богослужение и поклонение многобройни посетители както от нашата страна, така и от целия свят. Своя принос към общото дело имаше и българската държава, на която в този ден също изразяваме нашата благодарност и признателност в лицето на нашия министър-председател г-н Бойко Борисов. Всесърдечно благодарим и на Негово Светейшество патриарх Вартоломей за подкрепата, която оказва при опазване на историческите ни светини, намиращи се под неговата юрисдикция. Прекланяме се пред дългогодишния, самоотвержен труд на всички реставратори и строители, и на всички онези, които по един или друг начин са допринесли за успешния край на укрепването и обновлението на този свят храм. Всички те са в мислите и в молитвите ни, защото извършеното от тях е дело свято, дело, благословено от Бога – за наша утеха и за прослава на Неговото пресвято име сред човеците. Нека всемилостивият Бог всякога благоволи над всички нас, над нашите страни и народи, и да ни подкрепя във всяко наше общо дело и доброполезно начинание!

Честит и благословен празник!

Честито обновление на историческия храм „Св. Стефан“ на живописния бряг на Златния рог!

За много и благословени години!"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Църквата „Св. Стефан" е един от малкото железни храмове в света, създадени в преломния за развитието на архитектурата от края на ХІХ в. период на навлизането на железобетона и стъклото и на новото формообразуване в архитектурата. Автор на проектите е архитектът Ховсеп Азнавур. Изработена е от фирмата „Вагнер" във Виена между 1893-1895 г. По план църквата е трикорабна базилика с полуцилиндричен свод и с една петстенна апсида. Храмът е уникален както в архитектурно отношение, така и по силата на ролята, която играе в църковната и национална история на нашия народ. Той е издигнат по време на управлението на Българския екзарх Йосиф, който ръководи българските църковни дела от 1877 г. до 1915 г. Основният камък е поставен от екзарх Йосиф I на 27 април 1892 г. Цялостното сглобяване на Желязната църква приключва на 14 юли 1896 г. Първото освещаване на храма е извършено от екзарх Йосиф на 8 септември 1898 г. – Рождество Богородично. В тогавашния нов железен храм е съхранен напрестолният камък от олтара на дървения храм "Св. Стефан" в Цариград, като израз на духовната приемственост, на паметта на поколенията и на залога за духовното пробуждане на православния ни народ.

Текст: Десислава Панайотова

Снимки

Интериорът на храм "Св. Стефан"Българският храм "Св. Стефан" в Истанбул
« предишна новинаследваща новина »