ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съобщение на Софийска света митрополия относно неканоничните монашески пострижения

10 януари 2018 14:09, Софийска митрополия
Софийска св. митрополия

Във връзка с отправени запитвания, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Софийската света митрополия уведомява, че Софийският епархийски съвет в заседанието си на 18.09.2017 г., протокол № 11, като разгледа постъпили в канцеларията на св. Митрополия сигнали, ПОСТАНОВИ:

1. Обявява направените от йеромонах Козма (йеросхимонах Кирил), брат на Зографската света обител, и свещеник Станой Цветанов Станоев, клирик на Софийска епархия, монашески пострижения, удостоверени с техни писма входящи номера 1356/26.07.2017 г. и 1561/05.09.2017 г., ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ като извършени при многобройни и тежки канонични нарушения, които не позволяват прилагането на принципа на икономията (31 и 39 Апостолски правила).

2. Подалите в Софийска митрополия покайни молби лица, „приели монашество“, ще бъдат приети на послушание в канонични манастири на Софийска епархия и след надлежно изпитване ще бъдат постригани в монашество.

3. Забранява на йеромонах Козма Зографски и йеромонах Вениамин Зографски, който си позволява да служи в частен параклис, построен без архиерейско благословение в столицата ни София (4-то правило на IV Вселенски събор), да извършват свещенодействия - св. Тайнства, треби и обществено богослужение, в диоцеза на Софийска епархия (39 Ап. Пр. и 13 правило на IV Всел. събор).

4. Напомня на получилите неканонични пострижения, че не са монаси/монахини и са свободни от всякакви обети, като не дължат послушание никому, освен на Църквата в лицето на епархийския ни митрополит Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

С настоящото съобщение се уведомява честния клир и паство на Софийска епархия да не приемат в храмовете като певци и клисари, както и да не допускат до св. Причастие лица в монашески вид, без предварително да изпитат и да се уверят с документи, че са канонично постригани монаси/монахини.

« предишна новинаследваща новина »