ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична св. Литургия за Антоновден в Кремиковската св. обител

17 януари 2018 15:57, Софийска митрополия
Антоновден в Кремиковския манастир

На 17 януари – деня на св. Антоний Велики, в посветения на преподобния зимен параклис в Кремиковския манастир бе отслужена празнична св. Литургия, възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия. В съслужение с него бяха ставр. иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Серафим Янев – ефимерий на св. обител, сеславският енорийски свещеник Георги Младенов и дякон Костадин Тренев.

На певницата беше представителна част от хор „Св. Наум Охридски“, водена от г-н Светослав Цеков.

В словото си в края на Литургията Негово Високопреподобие припомни житието на св. Антоний – „великия Божи угодник, великия пустинножител и отшелник, покровител на монасите“. Софийският протосингел прочете и първото напътствие на св. Антоний Велики за християнски живот: „Нека вашата първа грижа, като започвате своите трудове, да бъде не да отслабвате и унивате, и да не казвате: вече дълго време пребиваваме в подвиг; но по-добре със започването на всеки ден, да преумножаваме своята ревност. Целият човешки живот е твърде кратък в сравнение с бъдещите векове и всичко наше е нищо пред вечния живот, и докато в света всяка вещ се продава според стойността си и всеки заменя равно за равно, то обещанието за вечен живот се купува с твърде малко. Защото е писано: дните на нашия живот са седемдесет години, а при по-голяма сила, осемдесет години; а най-доброто време от тях е труд и болест. И така, ако и през всички осемдесет или даже сто години пребъдваме в подвиг, то времето на нашето царстване няма да е равно на сто години, но вместо сто години ще царстваме вечно; при това подвизавалият се на земята, получава своето наследство не на земята, но на небесата, за което имаме обещание; и още – жертвайки тленното си тяло, ние го възприемаме нетленно. Да не униваме и да не мислим, че дори и дълго да сме пребивавали в подвиг сме сторили нещо велико: защото мисля, че страданията на сегашното време не са нищо в сравнение с оная слава, която ще се яви в нас.“

Архимандрит Василий поздрави с радостния празник духовниците и вярващите в храма и преподаде патриаршеския архипастирски благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Протойерей Серафим, който обгрижва светата Кремиковска обител, и който за кратко време успя да възстанови стопанството, да организира редовни детски летни лагери и най-важното – да осигури редовно богослужение, благодари на отците, участвали в св. богослужба, както и на множеството миряни, дошли в Кремиковския манастир в този, макар и работен, но тъй празничен ден!

Текст и снимки: Мартин Митов

Снимки

Кремиковската св. обителПатронната икона в параклис Св. Антоний ВеликиДякон Костадин ТреневЧаст от певците на певницатаАнтоновден в Кремиковския манастирМалък вход - със светото евангелиеЕвангелско четиво с дякон Костадин ТреневДякон Костадин ТреневАнтоновден в Кремиковския манастирВелик вход на литургиятаВелик вход - със св. даровеВелик вход - със св. даровеПротойерей Серафим ЯневПричастяване на вернитеАнтоновден в Кремиковския манастирРаздаване на анафора
« предишна новинаследваща новина »