ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поздравително слово на Врачанския митрополит Григорий от името на Св. Синод

21 януари 2018 13:55, Българска Патриаршия
Врачански митрополит Григорий

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

В празничния ден на църковната прослава на Вашия небесен покровител – светият и славен Христов мъченик Неофит, имам високата чест да Ви приветствам, лично от мое име и от името на всички мои събратя, митрополити от Светия Синод на Православната ни църква, и още веднъж да Ви засвидетелствам моята и на всички нас обич и уважение към Вас и Вашето богоблагословеноархипастирско дело.

В този светъл ден приемете, Светейши владико, нашите всесърдечни и най-искрени благопожелания за крепко здраве, бодър дух, изобилни сили и още много дръзновение в патриаршеското служение, с което по Божията и народна воля украсявате своя дълъг и не винаги лек, но всякога благодатен и спасителен път на монах и архиерей на светата Христова Църква. Нека Всеблагият Бог бди над Вас и над цялата ни Църква, като всякога Ви укрепва с могъщата Си десница и щедро излива над Вас неоскъдяващатаСи благодат, та умело водени и богомъдро наставлявани от Вас всички ние да напредваме още повече в архипастирското служение – за слава на Всевишния и за духовния и културен напредък на повереното ни от Него словесно стадо.

Нека и занапред неизменно Ви води онази непознаваща граници любов, която Сам Господ ни завеща, когато дойде сред нас и отдаде Себе Си за нашето спасение. Воден от тази любов, от стремежа си към подражаване и уподобяване на Пастира на пастирите, продължавайте и занапред уверено да направлявате кораба на светата ни Църква, която Бог съгради върху камъка на вярата и на която обеща, че дори „и портите адови няма да ѝ надделеят” (Мат. 16:18). В тази света Църква, в която преминава земният ни живот и в която е нашето единствено истинско спасение, Вие и днес отдавате всички Ваши сили и таланти, с които Всеподателят Бог щедро Ви е дарувал, съхранявайки нейното единство и полагайки всички усилия за нейния постоянен възход, при вярно следване на заветите на Вашите приснопаметни предци – нейни славни предстоятели през дългите столетия на нейната богата и славна, а понякога и превратна, изпълнена с всевъзможни трудности и изпитания история.

Радостни сме и сме благодарни на Всевишния, че във Ваше лице ни е дарил с мъдър и всеотдаен, дълготърпелив и милостивкъм нашите немощипастир – истински Христов подражател, който, вярно следвайки Господа, „не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина” (Мат. 20:28). Такъв е вечният и неизменен образец за пастирското служение в Църквата Христова, и този образец, Който е Самият Христос Господ, Вие вярно сте следвал в цялото си архиерейско служение.Него продължавате да следвате и днес.

Нека човеколюбецът Бог всякога да бъде с Вас и с Православната ни църква. С всяко вярващо и търсещо Него и Неговата вечна правда сърце, защото такава е Неговата свята воля: „да бъдат всички едно… да бъдат в пълно единство” (Иоан 17:21-23).

Бог на мира и любовта, на всяка милост и всяка щедрост, и общението в Светия Дух всякога да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник, Светейши владико!

† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

« предишна новинаследваща новина »