ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на архим. Василий от името на Софийска св. митрополия

21 януари 2018 15:11, Българска Патриаршия
Слово на архим. Василий от името на Софийска св. митрополия

Ваше Светейшество, обичний наш Първосветителю на родната ни Църква, Ваши Високопреосвещенства, и Преосвещенства, Боголюбиви отци, Уважаеми представители на държавната и общинската власт,

Скъпи братя и сестри,

Времето в Църквата е тайнствено преодоляно. Премахнат е целият природен порядък, вековете се сливат и в единството с Христос чрез благодатта на Светия Дух хората от различните епохи стават съвременници, а светците насищат нашето ежедневие. Православният християнин живее с това присъствие на святост и затова всеки празник за вярващия е една среща с дадения светец.

Днес пред нас се въздигат образите на двама светци, мъченик и учител на Църквата ни. Страдалецът Господен юношата Неофит и преподобният наш отец Максим Изповедник. Двама възсияли богоносни Христови следовници, които носят нашата надежда, и в които е упованието ни, че ние не сме сами в този многолик и не дотам спокоен свят. Чрез тяхната молитвена закрила всяка трудност ще бъде преодоляна, а истините на Христовото благовестие ще докоснат неспокойното сърце на объркания наш съвременник и благия Божи Дух ще обгърне нашата човешка, немощна природа.

Църквата тържествува, а младият мъченик Неофит в своето смирение благославя всички ни и чрез венеца на мъченическия си подвиг разпръсва Божията благодат над вярващия народ.

Тази небесна благодат нека облее всецяло Вас, Светейши Владико, Вие, който, когато поехте трудния монашески път, приехте и името на мъченика светец Неофит, юношата дръзнал да открие пред езическия свят истината за живия Бог. Приехте житието и любовта към творението на този страдалец, за да пренесете неговия пламенен дух и дръзка вяра тук сред нас. Дадохте ни любовта си и ни дарявате постоянно неговата обич, като ни учите на търпение и утеха чрез Христовата вяра. Учите ни, че както и да беснеят силите на злото, битката в този свят е предрешена. Тази битка е спечелена още от древност. Спечели я светият мъченик Неофит, спечелиха я и всички Господни свети люде, които в заедността на земната и небесната Църкви го сториха чрез акта на Възкресението Христово, което плени силата на смъртта и даде новия живот, живот в Бога.

Ваше Светейшество,

В този ден, всички ние, свещенството и монашеството на богоспасаемата Софийска епархия и служителите при Софийска света митрополия Ви желаем крепко здраве и много радост в служението Ви на Божия виноград. Желаем Ви дързостта на св. Неофит, неговата сила в трудните Ви дни, като Първойерарх на родната ни Църква. Светът „цял лежи в злото“ (1 Иоан. 5:19) и с ненаситно желание показва, че не обича Христос. Но, Вие, Ваше Светейшество, ни разкривате и другата реалност в този свят – Христовата Църква. Едно постоянно събрание на новия избран народ Божи, където Вие предстоите в нашата Родина, като ни уверявате, че това събрание никога няма да бъде закрито. Събранието на вечността.

На многая и благая лета, Светейши Владико! Честит празник!

« предишна новинаследваща новина »