ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Избори за нов Видински митрополит (ПРОГРАМА)

25 януари 2018 16:46, Българска Патриаршия
Видинска св. митрополия

Епархийските избори за нов Видински митрополит ще се проведат на 28 януари в престолния град на овдовялата епархия – Видин.

Изборният ден ще започне с отслужването на св. Литургия от 9:00 ч., в която ще вземат участие свещенослужители от епархията начело с наместника на овакантения митрополитски престол Врачански митрополит Григорий. В 10:30 ч. ще бъде отслужен трисагий на гроба на блаженопочившия митрополит Дометиан, а от 11:00 ч. ще започне и изборът за двама кандидати за Видински митрополит.

Със съборна молитва към Бога, излъчените от овдовялата епархия избиратели – по трима духовници и трима миряни от всяка от духовните околии на епархията - ще се оттеглят в сградата на Видинска св. митрополия и ще пристъпят към избора.

От предоставената им от Светия Синод листа на достоизбираемите епископи - кандидати за митрополитския престол, с тайно гласуване, чрез ограждане на две от имената в листата, избирателите ще излъчат двама кандидати, които съберат повече от половината от гласовете им.

Листата включва епископите:

Драговитийски епископ Даниил,

Белоградчишки епископ Поликарп,

Агатополски епископ Йеротей,

Мелнишки епископ Герасим,

Константийски епископ Яков.

За проведения във Видин Епархийски избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен по надлежния ред в Светия Синод за разглеждане. Ако на заседанието си на 3 февруари Св. Синод счете избора за валиден и проведен по надлежния ред, на 4 февруари, неделя, ще се състои и Каноническият избор, при който от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Св. Синод начело със Светейшия патриарх Неофит ще изберат и утвърдят новия Видински митрополит.

« предишна новинаследваща новина »