ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Избрани са двамата кандидати за Видински митрополит

28 януари 2018 13:35, Българска Патриаршия
Избрани са двамата кандидати за Видински митрополит

Епархийските избиратели излъчиха двама кандидати за Видински митрополит от предложената листа с достоизбираемите епископи, одобрена от Св. Синод.

Изискваните от Устава на БПЦ-Българска патриаршия повече от половината от гласовете на избирателите получиха Техни Преосвещенства Драговитийски епископ Даниил и Мелнишки епископ Герасим. Те са избраните от епархийските избиратели на Видинска епархия претенденти за нов Видински митрополит.

На състоялия се днес - 28 януари - епархийски избирателен събор във Видин избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове за: Негово Преосвещенство Драговитийски епископ Даниил - 27 гласа и Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим - 26 гласа.

Останалите достоизбираеми кандидати получиха съответно:

Белоградчишки епископ Поликарп - 2 гласа.

Агатополски епископ Йеротей - 2 гласа.

Константийски епископ Яков - 1 глас.

Гласуваха 29 избиратели от духовните околии в епархията. Всеки от тях получаваше бюлетина, подписана от председателя и подпечатана с печата на Видински епархийски съвет, както и празен плик, и пристъпваше към гласуване. След това пускаше плика с бюлетината в урната и се подписваше в избирателния списък на гласувалите.

Избирателите взимаха бюлетина от Врачанския митрополит Григорий, наместник на овдовелия Видински епархийски престол и се оттегляше в обособената тъмна стаичка, където заграждаше две от имената на достоизбираемите епископи. След като приключи гласуването членовете на бюрото разпечатаха и провериха бюлетините и бе установено, че всички подадени 29 бюлетини са валидни.

--------

След одобрението на епархийския избор, в първата неделя след епархийскияб избор, митрополитите от Светия Синод ще изберат и утвърдят канонически за митрополит на овдовялата Видинска епархия един от двамата избрани кандидати. Новоизбраният епархийски митрополит ще встъпи в правата си в същия ден, след като Светият Синод му съобщи официално, че е канонически избран. На 3 февруари е насрочено заседание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша докладът на наместника на Видинска епархия Врачански митрополит Григорий.

Уставът на БПЦ предвижда на заседанието да се разгледат и евентуално постъпили жалби от участниците в избора. В случай, че Светият Синод счете избора за изряден, на 4 февруари ще се проведе каноничен избор в параклиса „Св. цар Борис – Покръстител” в Синодната палата, при който митрополитите от Светия Синод начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Видински митрополит. Съгласно Устава на БПЦ-БП новоизбраният митрополит става и постоянен член на Светия Синод в пълен състав.

Текст и снимка: Ангел Карадаков
« предишна новинаследваща новина »