ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Започна изборът на двамата кандидати за Видински митрополит

28 януари 2018 12:25, Българска Патриаршия
Започна изборът на двамата кандидати за Видински митрополит

С изпяване тропара на Петдесетница започна епархийският избор във Видин за нов митрополит на овдовялата епархия. Избирателите се събраха в сградата на Видинска св. митрополия и, след като бяха проверени поименно заедно с редовността на техните пълномощия, се установи, че присъстват 29 избиратели от всичките 5 духовни околии – според Устава по трима духовници и трима миряни от всяка околия.

В помощ на наместника за провеждането на избора бе избрано бюро в състав: иконом Рафаил Александров и Юлий Йорданов.

Наместникът на Видинската катедра Врачански митрополит Григорий даде последни напътствия за важността на делото, към което пристъпват, и разясни подробно регламентирания от Устава на БПЦ ред на гласуването.

Митрополит Григорий прочете писмото на Светия Синод с имената на достоизбираемите епископи, включени в листата на кандидатите за Видински митрополит. На избирателите бе показана бюлетината и бе припомнено, че гласоподаването е тайно и изборът се извършва чрез заграждане на две от имената, и че неизпълнението на тези изисквания прави бюлетината недействителна.

Урната бе показана на избирателите и запечатана, след което гласуването започна по реда на списъка за регистрация. Бе проверена и тъмната стаичка и избирателите се увериха, че няма нищо, което би компрометирало избора.

Изборът може да проследите на официалната страница на Св. Синод във Facebook.

Очаквайте подробности.

« предишна новинаследваща новина »