ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отбелязахме празника на св. Три светители - покровители на храм „Св. св. Кирил и Методий“ и неговата духовно-просветна дейност

30 януари 2018 18:15, Софийска митрополия
Празникът на св. Три светители в храм Св.. Кирил и Методий

По случай празника Св. Три светители, на които е посветен северният престол на храм „Св. св. Кирил и Методий“, на 29 и на 30 януари 2018 г. се състояха традиционните празнични богослужения, съответно: Бдение (Вечерня с Утреня) и св. Литургия в чест на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст.

На самия празник св. Литургия възглави предстоятелят на храма ставр. ик. Александър В. Георгиев, в съслужение със свещ. Захарий Димитров, свещ. Любомир Янъков и дякон Атанас Западанов, при молитвеното участие на прот. Методий Корчев. Десетки църковнослужители, преподаватели, курсисти и миряни се събраха за искрена съборна молитва под благоукрасявания централен купол на храма, който за голяма духовна радост на всички в момента се изписва с образа на Иисус Христос Вседържител.

Негово Високоблагоговейнство о. Александър в проповедта си подчерта, че всеки от нас има свой различен талант и призвание, както е многоразлична Божията благодат, изливаща се върху верните Божии люде. Но при все това можем да подражаваме на делата на великите учители и светила на Църквата - св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст - като ставаме Христови. Обличайки се в Христа, можем да се уподобим на св. Три светители и да станем причастни на техния подвиг и единство в служение на Триипостасния Бог - всички ние, според мярата на нашите вяра и способности.

Духовенството и миряните извисиха сърдечна молитва към Бога и към трисветлия светоотечески сонм и изпросиха неговото ходатайство пред Св. Троица за енорията при храм „Св. св. Кирил и Методий“ и за преуспяване на неговата многообразна духовно-просветна, превантивна и социална дейност. Чрез нея духовенството, преподавателите, миряните и курсистите при храма се опитват да следват примера на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст в разпространението на евангелската истина, в грижата за онеправданите, в просвещаването и укрепването на човешките души, в изповядването на Иисуса Христа пред човеците, което е на всички за вечно спасение! Духовенството и вярващите миряни се поклониха на трите частици от св. мощи на св. Три светители , които се покоят в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в близост до северния му престол.

Храм „Св. св. Кирил и Методий“ е един от най-успешните и развити духовно-просветни центрове на Българската православна църква, в който ежегодно се обучават и въцърковяват стотици деца и възрастни чрез неговото изрядно и ежедневно богослужение, чрез заниманията в школите по иконопис, изобразително изкуство, църковна дърворезба, източно-църковно пеене и хорово изкуство, както и чрез катехизическите курсове по Православие за възрастни, Вероучение за деца, консултациите за защита от сектантско влияние и активната издателска дейност. Всички обгрижвани при храм „Св. св. Кирил и Методий“ честитят патронния празник и изказват своята искрена благодарност на предстоятеля на храма ставр. ик. Александър Георгиев за отличното изпълнение на неговата пастирска отговорност ведно със събратята му свещеници прот. Методий и свещ. Захарий в съработничество с църковното настоятелство и църковнослужителите при храма и неговия Енорийски център.

Кондак на св. Три светители, гл. 2:

Свещените и богоречиви проповедници, върховни сред учителите,

си приел, Господи, в наслаждение на Твоите блага и в упокоение.

Техните трудове и смърт си зачел за повече от всяко всеплодие,

Еднички, Прославящ Своите светии.

Честит празник!

Още снимки може да видите на сайта на храм „Св. св. Кирил и Методий“: http://symvol.org/simvolnavqrata/index.php/cyrkoven-afish/item/79-sv-tri-svetiteli-30-01-2018

Текст и снимки: Десислава Панайотова

Снимки

Празникът на св. Три светители в храм Св.. Кирил и МетодийПразникът на св. Три светители в храм Св.. Кирил и МетодийПразникът на св. Три светители в храм Св. Кирил и МетодийИкона на св. Три светители в храм Св. Кирил и Методий
« предишна новинаследваща новина »