ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено беше отбелязан празникът на св. Три светители в Богословския факултет

30 януари 2018 22:27, Софийска митрополия
Празникът на св. Три светители в Богословския факултет на СУ

На 30 януари светата Православна Църква отбелязва паметта на св. Три светители велики архиереи, покровители на богословската наука и на богословските школи и училища.

В навечерието, на 29 януари, празничната вечерня с петохлебие в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше оглавена от йеромонах Стефан Троянски. В съслужение с него бяха протойерей Стефан Стайков, свещеник д-р Сава Кокудев – ефимерий на академичния параклис, и свещеник Козма Поповски.

В словото си след св. богослужба отец Стефан призова: „Нека, братя и сестри, по молитвите на светите Трима светители да успяваме да се борим с изкушенията, които животът ни представя, да успяваме да напредваме в това, с което сме се захванали – богословската наука… да бъдем усърдни техни ученици, да бъдем усърдни ученици на всички свети отци, които са учили и са говорили преди нас. И нека Иисус Христос да ни даде дръзновение да можем подобно на тези светии и ние да бъдем светилници, разгарящи пламъка на вярата в сърцата на всички, които ни слушат, на всички, с които общуваме…“

На самия празник Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний възглави архиерейска св. Литургия в академичния параклис. В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Пимен Зографски, иконом Антоний Алексиев, протойерей Стефан Стайков, свещеник д-р Сава Кокудев – ефимерий на академичния параклис, свещ. Сава Генов, доцент дякон д-р Иван Иванов и дякон Костадин Тренев – всички те настоящи и бивши студенти, докторанти и преподаватели във факултета.

Многобройните певци на певницата на богослуженията бяха водени от преподавателите по църковно пеене – ас. д-р Стоян Малинов, ас. Любомир Игнатов, Андрей Касабов и Калин Кирилов, активно подпомагани от бившите преподаватели доц. Димитър Димитров и протопсалт Иван Праматаров.

Преди началото на св. Литургия за „четци и певци“ на Българската православна църква бяха постригани Александър Александров, Милен Илиев, Иван Минков и Илиян Кирилов – учащи във факултета и енориаши на параклиса.

В началото на св. Литургия с офикия „протойерей“ беше отличен отец Сава Кокудев, който е и главен асистент по Систематическо богословие.

По време на свещеническото причастяване празнично слово прочете Илиян Николов, студент в 4. курс, който припомни живота и делата на великите учители и светила на Църквата - св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст.

В края на св. Литургия митрополит Антоний прочете поздравителен адрес от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, като поздрави декана на факултета – проф. д-р Александър Омарчевски, преподавателите и студентите, всички „труженици на попрището на богословската наука“ и пожела крепко здраве и сили „за ревностно апостолско дръзновение в делото, на което сте се посветили - дело, което е свято и от Бога благословено, защото е дело на Неговата света Църква, дело апостолско, просветителско и мисионерско, за Божия прослава… за просвещение и за духовна полза на всички вярващи.“

От името на преподавателите и студентите деканът на факултета, проф. д-р Омарчевски, благодари на митрополит Антоний и на Св. Синод на БПЦ за оказаната чест и благословение и обеща от името на колегията „от тук да излизат високопросветени във вярата и в богословската наука мъже и жени, които впоследствие да послужат в Църквата, в своето поприще и да бъдат Церкви и Отечество на пользу“ .

След светата богослужба в аулата на Богословския факултет започна лекция на тема: „Св. Иполит Римски – нови данни и интерпретации”, изнесена от гл. ас. д-р Иван И. Илиев – преподавател по латински и библейски гръцки език. На 30 януари Православната Църква празнува и паметта на свщмчк Иполит, папа Римски, и по този повод в навечерието на празника, отново в аулата, д-р Иван Илиев представи и своята нова книга, озаглавена „Тълкуванието на Книга на пророк Даниил от Иполит Римски в старобългарски превод“.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2074-0130_bfa

Текст и снимки: Мартин Митов

Снимки

На певницатаПразник на св. Три светители в Богословския факултет на СУПострижение на четци в Богословския факултет на СУНовите четци на Българската православна църкваАрхиерейска св. Литургия с митрополит АнтонийОфикия ПРОТОЙЕРЕЙ за отец Сава КокудевВелик вход на св. Литургия в академичния параклисВземете, яжте, това е Моето тяло, което за вас се преломява за опрощаване на грехове...
« предишна новинаследваща новина »