ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сретение Господне в Бачковската обител на Пресвета Богородица

02 февруари 2018 11:45, Бачковска света обител
Сретение, стенопис от главната църква, ХІХв.

„Нему бе предсказано от Духа Светаго, че няма да види смърт, докато не види Христа Господен.” (Лука 2:26)

Първото влизане в дома на Отца Му, на невръстния Младенец, изпратен за изкуплението на света, и прогласяване на носеното от Него съединение на земята с небето, по думите на Анна, дъщеря Фануилова, бе тържествено отбелязано със св. Литургия в съборната църква на Бачковския манастир, водена от игумена - Високопреподобния архимандрит Самуил в съслужение с братята на св. обител.

В проповедта си архим. Самуил обърна внимание на християните върху примера на незлобливост, кротост и смирение, даден ни от Спасителя. Пример, който, при цялата ни немощ, трябва неуклонно да се стремим да следваме не само за умирение на света отсамен, но и за разкъсване мрежите на мрака, метнати върху богоподобната човешка душа, та, осъзнала собствената си сияйност, в лъчите и́ да види образа на Оногова, който я е сътворил!

Слънцето на правдата да ни освети и спаси навеки! Амин.

Честито Сретение Господне!

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

Снимки

Сретение Господне в Бачковската обител на Пресвета БогородицаСретение Господне в Бачковската обител на Пресвета БогородицаСретение Господне в Бачковската обител на Пресвета БогородицаСретение Господне в Бачковската обител на Пресвета БогородицаСретение Господне в Бачковската обител на Пресвета БогородицаСретение Господне в Бачковската обител на Пресвета БогородицаСретение Господне в Бачковската обител на Пресвета БогородицаСретение Господне в Бачковската обител на Пресвета Богородица
« предишна новинаследваща новина »