ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към новоизбрания Видински митрополит Даниил

04 февруари 2018 13:19, Българска Патриаршия
Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към новоизбрания Видински митрополит Даниил

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО ДАНИИЛЕ,

С отеческа радост се обръщаме към Вас с всесърдечно приветствие по случай избирането Ви за митрополит на старославната Видинска епархия. Епархия, която винаги в хилядолетната си история е била от особена значимост за Православната ни църква, и на която днес Вие наследявате именити и многозаслужили архиереи, които са оставили своята незаличима диря в историята не само на тази епархия, но и на цялата ни света Православна църква.

Вярваме, че от техния пример и образец ще се вдъхновявате и Вие в предстоящата Ви високоотговорна архипастирска дейност, а най-вече ще имате пред очите си образа, примера и заветите на Господа нашего Иисуса Христа. На Добрия Пастир, Който „не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина” (Мат. 20:28). И Който по съвършен начин изпълни волята на Оногова, Който Го бе пратил, бидейки Нему послушен „дори до смърт, и то смърт кръстна” (Фил. 2:8). Този е нашият неизменен образец и на Него ние сме призвани да подражаваме през всички дни и години от нашето служение в Църквата, която Той си придоби „със Своята кръв” (Деян. 20:28).

Това ще очаква от Вас не само Господ, но и Свещеноначалието на Православната ни църква, както и богодаруваното Ви паство, грижите и отговорността за което поемате от днес. Затова и в този тържествен за Вас и за цялата ни Църква ден нашите молитви и моления са за Вас и за цялата богохранима Видинска епархия – да Ви укрепва Господ и изобилно да излива над Вас и над повереното Ви от Него словесно стадо Своята благодат, милост и щедрости, та с усърдие и ревност да се усъвършенствате в делото на служението, „в съзиждане на тялото Христово” (Еф. 4:12).

Залог за всичко това ние виждаме и във Вашия досегашен път като изряден монах и всецяло отдаден на служението си епископ на светата ни Църква. В своя подвиг Вие бяхте наставляван от ревностни по Божието дело, мъдри и опитни духовници – богопредани Христови апостоли. Израснал като монах и свещенослужител под отеческите грижи, благотворното духовно ръководство и любовта на приснопаметния наш събрат, о Бозе почившия Неврокопски митрополит Натанаил, при когото започна и епископското Ви служение, Вие продължихте да отдавате силите си и богодаруваните Ви таланти в далечната и обширна отвъдокеанска епархия на Православната ни църква, като викарен епископ на нинездравстващия наш събрат – митрополита на САЩ, Канада и Австралия, Високопреосвещения Йосиф.

От днес по Божията и народна воля Вие поемате грижите за светата Видинска епархия. Вярна помощ и подкрепа в новото служение, на което са Ви въздигнали светата Църква и Божият народ, всякога ще Ви бъде Пастиреначалникът, – Господ наш Иисус Христос, заедно с всички Ваши събратя, митрополити от Светия Синод, които в този ден Ви приемат с любов, доверие и надежда за доброплодно сътрудничество в благодатното богочовешко единство, към което ни е призовал Господ и в което е нашата сила и нашата надежда за бъдещето.

Дерзайте, Ваше Високопреосвещенство! Не щадете време и не пестете сили, нито умения, но като богомъдър архиерей, с чувство за приемственост продължете делото на Вашите достойни предшественици – за слава Божия и за още по-големия духовен възход на поверената Ви епархия и на цялата наша Църква, която от векове е била, е и ще бъде единствената истинска майка и кърмилница на православния български дух.

Божията благодат и Неговата велика милост да бъдат с Вас и с богодаруваната Ви Видинска епархия!

За много и благословени доброплодни години!

« предишна новинаследваща новина »