ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Избрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит Даниил

05 февруари 2018 10:31, Българска Патриаршия
Избрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит Даниил

На 4 февруари 2018 г. Трисветият Бог сподоби светата Българска православна църква с нов епархийски архиерей и член на Св. Синод - новоизбрания Видински митрополит Даниил.

Митрополит Даниил с благодарност и духовно внимание изслуша приветствието на Светейшия Български патриарх Неофит, в което първосветителят на БПЦ изрази твърдата си надежда и тази на Св. Синод, че: "най-вече ще имате пред очите си образа, примера и заветите на Господа нашего Иисуса Христа. На Добрия Пастир, Който „не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина” (Мат. 20:28). И Който по съвършен начин изпълни волята на Оногова, Който Го бе пратил, бидейки Нему послушен „дори до смърт, и то смърт кръстна” (Фил. 2:8). Този е нашият неизменен образец и на Него ние сме призвани да подражаваме през всички дни и години от нашето служение в Църквата, която Той си придоби „със Своята кръв” (Деян. 20:28).Това ще очаква от Вас не само Господ, но и Свещеноначалието на Православната ни църква, както и богодаруваното Ви паство, грижите и отговорността за което поемате от днес. Затова и в този тържествен за Вас и за цялата ни Църква ден нашите молитви и моления са за Вас и за цялата богохранима Видинска епархия – да Ви укрепва Господ и изобилно да излива над Вас и над повереното Ви от Него словесно стадо Своята благодат, милост и щедрости, та с усърдие и ревност да се усъвършенствате в делото на служението, „в съзиждане на тялото Христово” (Еф. 4:12)." (Пълното патриаршеско приветствие: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=255174 )

В словото си-отговор новият Видински митрополит Даниил подчерта: "В древност, когато Господ призовавал към служение светите пророци, сърцата им се изпълвали със страх Божи и те се молели: „Господи, прати другиго, когото можеш да пратиш” (Изх. 4:13), но не дръзвали да не изпълнят Божията воля. Не смея да не я изпълня и аз, укрепен от думите на Спасителя: Не бойте се, отсега ще ловите човеци (срв. Лука 5:10). Тези и още множество свидетелства, а най-вече думите на Самия наш Архипастир и Господ, че: „комуто е много дадено, много и ще се иска” (Лука 12:48), говорят за огромната отговорност, която Господ възлага на онези, които е направил Негови съработници и им е поверил грижата за спасението на човешките души. Грижа, за която съм убеден, че днес, с Божията блага воля, чрез съблюдаването на утвърдения каноничен ред за избор на митрополит в Българската православна църква вие, достойните архиереи, членове на Светия Синод, престоятелстван от Ваше Светейшество, ми възложихте да споделям заедно с вас." (Пълното слово на митрополит Даниил: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=255179 )

Митрополит Даниил изтъкна още, че воден от примера на своите именити предшественици на Видинската митрополитска катедра и от духовния и административен опит, предаден му от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил и от нинездравстващия митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, саможертвено ще отдава "своите сили за продължаване делото на духовната просвета и възрастването в православната вяра и благочестие на нашия добър по душа народ в пределите на Видинска епархия."

По-късно в първото си изявление пред журналисти като Видински архипастир митрополит Даниил подчерта, че българите са добри хора, такива си остават и отвъд океана, където доскоро той ги е обгрижвал като викарий на епархията ни в САЩ, Канада и Австралия. В този смисъл митрополит Даниил прокара мост между служението си в и извън родината, както и между българите в чужбина и българите тук, в отечеството, като заяви, че не възприема духовенството и епархиотите от Видинска епархия като непознати и чужди, а като родни и близки - още повече след като Бог му ги е поверил при избирането му за духовен водач на Видинската епархия. На въпрос на журналистка относно това как ще се справя с предизвикателствата в предстоящата му дейност в "беден" регион като Видинския, митрополит Даниил дръзновено отговори: "Как ще е бедна Видинска епархия? Как ще е оскъдна тази земя, която е раждала, ражда и ще продължи да ражда обилни плодове и е откърмила толкова много поколения?! Бедни сме, когато нямаме Бога. Бедни сме, когато живеем без Бога. Първото нещо, което трябва да направим, е да имаме единомислието и единодействието. Когато сме заедно - народът още го е казал и го е написал над входа на Народното събрание - ,,Съединението прави силата"... Когато сме заедно, Бог помага. Това ще бъдат и първите ми думи в поверената ми епархия: С Божията помощ напред!“

Така новоизбраният Видински митрополит Даниил заяви своето твърдо намерение да обедини всички принадлежащи към Видинската епархия и с архипастирска любов и грижа да работи за благоденствието и духовния й напредък. Така в служението си той възнамерява отчетливо да открои неотменимата истина, че всички сме братя и сестри, че сме един народ с една обща цел - благочестивия живот и придобиването на Божието благословение тук, на земята, и възрастването ни в Христа за наследяване на небесното Му царство!

За постигането на тази заветна и най-висша цел Видинският митрополит Даниил се изпълва с дръзновение и надежда за успех като твърдо се уповава "на Божията крепка помощ, помнейки думите на нашият Пастиреначалник, Господ Иисус Христос: „Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:20), както и: „не вие избрахте Мене, а аз вас избрах” (Йоан 15:16). Приемам този жребий като от крепката Божия десница и като проява на Божията воля".

Видинска епархия е в очакване на своя нов епархийски архиерей, който да донесе мир, да има благодатно служение и да се труди за спасението на поверените му от Бога човешки души!

Текст: Десислава Панайотова. Видео: Ангел Карадаков. Снимки: Ангел Карадаков и Десислава Панайотова

Снимки

Избрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилМалкият вход на св. Литургия в деня на избора на Видински митрополитМалкият вход на св. Литургия в деня на избора на Видински митрополитИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилВеликият вход на св. Литургия в деня на избора на Видински митрополитИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилАрхим. Василий СавовОбръщение на Българския патриарх преди избораОбръщение на Българския патриарх преди избораМитрополитите Игнатий, Наум, Григорий Врачански и ЙоанПреброяване на подадените бюлетиниМноголетствието след избора на Видинския митр. ДаниилМноголетствието след избора на Видинския митр. ДаниилЦветя от архим. Филип - представител на РПЦ у насВидински митрополит ДАНИИЛ
« предишна новинаследваща новина »