ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посрещане на Видински митрополит Даниил на границата на Видинска епархия (обновено)

10 февруари 2018 12:30, Видинска митрополия
Посрещане на Видински митрополит Даниил на границата на Видинска епархия

На 10 февруари 2018 г. (събота) Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил отпътува за Видинска епархия от палатата на Св. Синод в София, където предишната неделя, 04. 02. 2018 г., той бе канонично избран за Видински митрополит от свещеноначалието на Българската православна църква.

Кортежът пое към с. Сумер, което е граничното селище между Врачанската и Видинската епархии. Там предстоеше тържественото първо посрещане на новия Видински митрополит!

Митрополит Даниил бе придружаван от Високопреосвещения Врачански митрополит Григорий, натоварен от Св. Синод да представи новия Видински митрополит на неговото духовенство и епархиоти. "Връчвам архиерейския посох на Негово Високопреосвещенство, символа на архипастирската власт, и му пожелавам на добър час в неговото високоотговорно и нелеко служение... Нека да пасе стадото Христово, което Бог му поверява от днешния ден и нека с любов, с мъдрост го ръководи по пътя към царството Божие. Добре дошъл, Ваше Високопреосвещенство, във Вашата вече Видинска епархия!" (След кончината на приснопаметния Видински митрополит Дометиан на митрополит Григорий бе възложено като наместник на овдовелия Видински митрополитски престол да организира и проведе епархийския избор на двамата кандидат-митрополити за Видински митрополит).

В духа на утвърдената църковна традиция новоизбраният архиерей символично бе посрещнат в храм "Св. преп. Параскева" от кмета на с. Сумер г-жа Лидия Митрофанова и от множество духовници и миряни, възрадвани в този ден от възможността първи да приветстват своя нов архипастир! Врачанският митрополит Григорий връчи архиерейски посох на митрополит Даниил (принадлежал на приснопаметния му предшественик митр. Дометиан) и му благопожела от името на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод многоуспешно и спасително служение!

Протосингелът на Видинска епархия архим Антим

също поздрави Видинския митрополит Даниил с прочувствено слово, в което подчерта, че духовенството и епархиотите на Видинска епархия с трепет и благодарност към Бога посрещат своя духовен архипастир, за да ги води към Бога и спасението.

Кметът на с. Сумер г-жа Л. Митрофанова поздрави новоизбрания митрополит на Видинска епархия с думите: "За нас това е знак на великата Божия милост и благ промисъл за духовно развитие и всяко благополучие в живота ни."

В храма на с. Сумер митрополит Даниил за пръв път произнесе слово-обръщение към своите епархиоти, в което подчерта, че залага на връзките на мира, единството във вярата и любовта. Владика Даниил към всички обръщаше благото си лице, давайки свято благословение, а хората споделяха, че виждат в него своя нов духовен баща с надежда за по-добри бъднини.

С радост, хляб и сол, с музика и възрадвани души всички изпратиха митр. Даниил към следващата му спирка за посрещането му в град Монтана.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

В прикачения по-долу аудиозапис можете да чуете приветствията на Врачанския митрополит Григорий, протосингела на Видинска св. митрополия архим. Антим, кмета на с. Сумер г-жа Митрофанова и първото слово към епархиотите на Видинския митрополит Даниил, последвани от Многолетствие.

Текст, аудио: Десислава Панайотова
Снимки: Ангел Карадаков (1-6) и Д.Панайотова (7-12)

Снимки

Посрещане на Видински митрополит Даниил на границата на Видинска епархия Посрещане на Видински митрополит Даниил на границата на Видинска епархия Посрещане на Видински митрополит Даниил на границата на Видинска епархия Посрещане на Видински митрополит Даниил на границата на Видинска епархия Посрещане на Видински митрополит Даниил на границата на Видинска епархия Храм "Св. преп. Параскева" - с. СумерПосрещане на Видински митр. Даниил в с. СумерПриветствие от архим. Антим към митр. ДаниилВрачански митр. Григорий представи Видинския митр. ДаниилПървото митрополитско кръстно благословение в пределите на Видинска епархияСлово на Видински митр. Даниил в с. СумерСлово на Видински митр. Даниил в с. СумерБлагословете, обични владико!Митр. Даниил с кмета на с.СумерБлагословете, обични владико!Празник е!

Аудио

Първи приветствия към митр. Даниил и неговото първо обръщение в пределите на Видинска епархия

« предишна новинаследваща новина »