ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. Монтана

10 февруари 2018 13:40, Видинска митрополия
Посрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. Монтана

На 10 февруари 2018 г. новоизбраният Видински митрополит Даниил, след като бе посрещнат радушно и топло в граничното село Сумер, пристигна в Монтана - вторият областен център след Видин, който принадлежи към Видинската епархия на БПЦ-БП.

На площада пред храм „Св. св. Кирил и Методий” владика Даниил тържествено бе посрещнат с изпълнения на Духов оркестър „Дико Илиев” към НЧ „Разум 1883” с диригент Пламен Крумов.

Голямото множество, очакващо своя новоизбран епархийски архиерей, бе представлявано от кмета на Община Монтана г-н Златко Живков и областния управител на Област Монтана г-н Росен Белчев.

Площад "Св. св. Кирил и Методий" грееше в пъстрите цветове на усмихнатите хора и красивите деца на Монтана, които бяха подготвили специална културна програма в чест на митрополит Даниил.

Като вълнуваща изненада за митрополит Даниил прозвучаха красиви изпълнения на една родопска и една северняшка песен от Фолклорна формация „Огоста” към НЧ „Разум 1883” с ръководител Цветан Цветанов. Песните изразиха духовната връзка между Родопа планина, родното място на митрополита, и Северозапада - богоотреденото място на новото му служение.

След като изслуша музикалния поздрав, заедно с Врачанския митрополит Григорий Видинският митрополит Даниил се качи на подиума и с радост прие приветствията и даровете на официалните държавни и общински ръководители. В съдържателно историческо резюме кметът на гр. Монтана посвети словото си на безценния и уникален принос на Българската православна църква за въздигането и духовното развитие на българската държава и българския народ. Изброявайки златните имена на родните ни светии, отдали целия си живот на Бога и Отечеството, г-н Живков изрази убеждението си и това на своите съграждани, че идването на новия Видински митрополит Даниил ще спомогне за така желания подем и новото възраждане на Видинска епархия и град Монтана, където се строи достолепен нов храм, посветен на Бог Св. Дух. (Град Монтана отбелязва своя празник в понеделника след Петдесетница, в който се чества Третото Лице на Св. Троица - Бог Св. Дух.)

Областният управител г-н Белчев се обърна към митрополит Даниил така: "Ваше Високопреосвещенство, приемете моите сърдечни благопожелания за крепко здраве, духовна бодрост и многолетно служение в полза на Църквата и отечеството!

На Вас, като Митрополит на Видинската епархия, се полага да се грижите за нейното достойно място в християнското семейство на Православната ни църква. Вие сте призван да покажете важната роля на Църквата и с достойнство да се трудите за нейното непреходно място в Нова България. По този начин Видинската епархия ще бъде славна сред другите епархии, като неизменно пази православната вяра, изразена в догмите и каноните на нашата света Църква" (пълното слово: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=255671 ).

Кметът на Монтана връчи на митрополит Даниил специално тъкано декоративно пано с чипровски мотиви, а областният управител - архиерейски посох, символ на духовната власт и авторитет, в които Бог е облякъл митрополита и в които го припознават като свой духовен водач всички негови епархиоти.

След официалните приветствия последваха изпълнения на Танцов ансамбъл „Пъстрина” към НЧ „Разум 1883” с хореограф Първан Първанов.

Като завършек на своето първо посещение и посрещане в Монтана Видинският митрополит Даниил влезе в храм „Св. св. Кирил и Методий”, за да благодари Богу за положения върху него върховен жребий. В Божия дом той бе поздравен от ставр. свещеноиконом Емил Ангелов, председател на храма, който искрено попроси от митрополита: "Ваше Високопреосвещенство, ще си позволя да изкажа едно желание към Вас - от нас, духовниците, и енориашите. Със сигурност Вашият календар ще изобилства с много ангажименти - епархийски и синодални. Запишете и нас, Ваше Високопреосвещенство, идвайте при нас и възглавявайте богослужбите...!", продължи о. Емил и подчерта потребността от напътствието и личното благословение на епархийския архиерей, защото това би било "важно не само за Църквата, но и за града".

Видинският митрополит Даниил топло възприе отправената му покана и разбра молбата на духовенството и миряните при храм "Св. св. Кирил и Методий" в Монтана. Той ясно подчерта, че ще бъде достъпен за всеки епархиот, за всяка възникнала сериозна потребност и във всяко време. От това произтича и голямата радост на духовниците, монашестващите и миряните в епархията - те отново имат духовен водач, на когото могат да се опрат, архиерей, който ще ги носи като възлюбени чада в ежедневните си архипастирски грижи и в молитвите си, духовен отец, който благославя Видинския край и работи за добри бъднини и ведри хоризонти на всички негови жители.

След отпътуването си от Монтана митрополит Даниил пое за Видин, където го очакваха стотици видинчани за тържественото му въдворяване.

 

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Ангел Карадаков

Снимки

Посрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. Монтана
« предишна новинаследваща новина »