ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРОПОВЕД ЗА НЕДЕЛЯ МЕСОПУСТНА на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил на първата му св. Литургия във Видин

11 февруари 2018 15:30, Българска Патриаршия
Първата проповед на Видинския митрополит Даниил

На 11 февруари 2018 г. при особена тържественост и духовна радост в катедралния храм на Видин новоизбраният Видински архипастир Негово Високопреосвещенство Даниил възглави първата си св. Литургия като епархийски митрополит. В края на празничното богослужение той произнесе първата си литургична проповед като правоправещ на Видинската митрополитска катедра. В Неделя Месопустна темата бе върху Евангелското четиво за Страшния Христов съд.

Митрополит Даниил обвърза с този фундаментален въпрос личната си архипастирска отговорност като новопроизведен Видински митрополит и призова всеки един от нас и всички заедно да бъдем послушни на Божието слово като го изпълняваме. А това значи, че следва да изпълним двете заповеди на любовта - да възлюбим Бога и своите ближни. Митр. Даниил напомни, че в тази Месопустна неделя - на Страшния съд - извършваме важна подготовка за встъпване в предстоящия Велик пост и заключи - ако някой от нас презира или мрази дори само един човек, този християнин не може да влезе в Царството небесно. И обратното - ако между нас има благоволение, прошка, мир, братолюбие и помнене, че всеки човек е Божий образ, ще получим Божията помощ в земния ни път и най-важното: ще се удостоим с вечното Божие спасение!

~~~~~~~~~~~~~~~~~

В по-долу прикачения аудиозапис можете да чуете цялата проповед на митрополит Даниил Видински, произнесена на 11. 02. 2018 г. в храм "Св. вмчк Димитър" - гр. Видин.

Текст и аудио: Десислава Панайотова
Снимка: Ангел Карадаков

Аудио

Проповед за Неделя Месопустна - Видински митрополит Даниил

« предишна новинаследваща новина »