ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Чудотворната икона на Пресвета Богородица - Одигитрия Байталска пристига в София

16 февруари 2018 10:38, Софийска митрополия
Байталската чудотворна икона на Пресвета Богородица

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, за поклонение от Украйна в София ще пристигне чудотворната мироточива икона на св. Богородица „Одигитрия Байталска“.

Светинята ще бъде посрещната в старинен храм „Св. Петка“ (ул. „Цар Калоян” 9) на 17 февруари 2018 г. в 11:00 часа и ще остане в храма за поклонение 10 дни, съобщават от църковното настоятелство.

Богородичната икона „Одигитрия Байталска“ е на повече от 200 години. Нейното постоянно местонахождение е в храм „Рождество Богородично“ на девическия манастир в с. Байтал, Одеска област. Но някога наблизо е имало мъжки манастир. Около 1720 г. той бил нападнат от турци, които изклали близо 300 монаси и послушници, а манастира изгорили до основи. Оцелелите монаси успели да спасят само някои светини, измежду които вероятно е била и тази икона. Но сигурната информация е, че иконата била дарена при възстановяването на църквата на това място през 2005 г., смята се, че тя „се е върнала у дома“, след което е реставрирана.

Иконата е известна с чудодейната си сила за изцеление, особено на безплодие. В манастира има книга, в която се записват чудесата, станали след сърдечна молитва пред нея. Регистрирани са случаи на мироточене от 2012 г.

Текст: Нели Иванова
« предишна новинаследваща новина »