ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Послание до боголюбивия клир, монашеството и миряните на Западно- и Средноевропейска митрополия по случай началото на Великия пост

17 февруари 2018 11:55, Митрополия на Западна и Средна Европа
+ Западно и Средноевропейски митрополит Антоний

"Отвори ми дверите на покаянието, Животодателю, защото духът ми подранява към Твоя свят храм, като нося телесния храм цял осквернен. Но като щедър очисти ме с добросърдечната Си милост.!" (стихира гл.8)

Досточтими отци,

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Скъпи чада на Богоспасаемата Западно- и Средноевропейска епархия,

Отново сме на прага на един благодатен период за нашето духовно израстване. Отново е време да направим равносметка на нашия живот. Отново светата църква ни зове да отворим душите си за Спасителя като ги очистим от всеки грях и нечистота. Отново Бог ни удостоява със спасителния период на Светата Четеридесятница. Отново е времето на Великия пост!

Сам Господ Иисус Христос освети поста с личния Си пример и го посочи на човека като източник на духовни и морални сили: „Тога Иисус биде отведен от Духа в пустинята, за да бъде изкушен от дявола; и като пости четиридесет дни и четиридесет нощи, най-после огладня.“(Мат. 4:1-2) Безгрешният Иисус, абсолютната чистота, пости не за Себе Си, а за нас, за да ни даде пример как да се подготвим за борба със злото и изкушенията на дявола. От нас се иска да му подражаваме, да постим и така да постигнем нравствено съвършенство. Ето. че тук можем да дадем един много прост отговор на това що е поста, а имено, че той е въздържание от някои телесни храни, които по някога вредят на човека и го насочват към греховни страсти. Заедно с това постът е въздържание от злото, от всичко изобщо, което петни човека.. „Аз зная- говори св. Ап. Павел от името на обикновените човеци,- че в мен, сиреч в плътта ми, не живее доброто; защото желание за добро има у мене, но да го върша не намирам сили. Защото, не доброто , което иска, правя, а злото, което не искам, него върша.“ (Рим. 7:18-19) Още древногръцкия философ Платон е казал, че въздържанието е юзда за обуздаване на страстите.

Светите Отци на църквата считат поста за регулатор на телесния живот:

„Въздържанието от храна ослабя силата на плътта и усилва духа“- говори св. Йоан Златоуст. „ Истинският пост е отдалечаване от зли работи, той е духовен възход за всички“- твърди св. Василий Велики. „Постът е предпазване за душата и съжител за тялото‘- напомня св. Ефрем Сирин. „Ако ви питат , защо постите и се мъчите - учи блажени Августин- отговорете; буйният кон, който не може да бъде обуздан от юзда, по необходимост усмиряват с глад и жажда“ Постът е необходим за укрепване на слабата ни воля и нравствените ни сили!

Нужно е каляване и упражняване на волята в постоянство към доброто и едно от средствата за това е именно поста. Волята на този, който живее по плътските си похоти не може да постоянства в доброто. „Ние всички- говори св. ап. Павел на ефесяни - живеехме някога според плътските си похоти, изпълнявайки желанията на плътта и на помислите, и по естество бяхме, както и другите, чада на гнева.“ (Еф.2:3) От тук виждаме , че постът е особено необходим и неразделен спътник по пътя на покаяние. Както е невъзможно огънят да гори във вода, така е и невъзможно да съществува покаяние сред море от развилнели се лоши страсти. Постът е време за самоизпитание, за разкаяние и въздържание от греха, а без такова въздържание покаянието се явява безплодно. Ако постът бъде механически то той също се явява безплоден, защото каква полза за човека ако той пости и в същото време мисли за гнусни дела; ако тялото му се отказва от любима храна, а душата му тъне в грехове; ако не яде месо, а безчести ближния, клевети, подиграва се и ругае; ако не пие вино, а се опиянява от жаждата за отмъщение?!

И тъй възлюбени в Господа братя и сестри,

Като видяхте постът е важна необходимост за нашето спасение, затова нека постим истински и достойно! Да се въздържаме не само от някои храни, но и от лошите помисли отбягвайки съблазните! Да се молим често, горещо и искрено, да бъдем милосърдни! Само такъв пост ще ни принесе духовна полза, а той е необходим за нашето лично благо, за нравственото ни усъвършенстване и душевното ни спасение! Нека останем верни, с послушание към всички постановления установени от светата ни Църква, нека бъдем не само слушатели, а и творци!

Бог да ни благослови по пътя на покаянието, та да можем достойно да посрещнем славното Му възкресение!

+ Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний

« предишна новинаследваща новина »