ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено честване паметта на св. Трифон в унгарската столица Будапеща

17 февруари 2018 14:49, Митрополия на Западна и Средна Европа
 Тържествено честване паметта на св. Трифон в унгарската столица Будапеща

Особено тържествено българската общност в Будапеща празнува паметта на св. мчк. Трифон. Българските градинари, работещи в Унгария, считат светия мъченик за свой покровител и затова в енорийския дом е устроен и параклис в негова чест . Тази година от църковното настоятелство бе определена дата 11 февруари в която да се състои празничното тържество.

Тържествата започнаха още на 09.02.2018 в храм „Св. св. Кирил и Методий“ с концерт, в чест на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, организиран от Българския културен институт в унгарската столица и църковно настоятелство, под патронажа и с благословението на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, на формация „БОИЛИ“ от гр. Костенец с ръководител Юлиян Одажиян, България и фолклорни формации „ВАНДОР ВОКАЛ“ и „ЗОРНИЦА“ от Унгария. В програмата прозвучаха български църковни и фолклорни произведения.

На следващия ден, Задушница, бе отслужена заупокойна света литургия и обща панихида от кириарха на епархията Високопреосвещщения Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, а вечерта празнична вечерня с петохлебие.

Празненствата продължиха с празнично утринно богослужение в неделя 11 февруари възглавено от митрополит Антоний и света литургия възглавена с негово благословение от митрополита на Австрия (Вселенска патриаршия) Арсений. В светата литургия взеха участие и архимандрит Атанасий (Султанов) протосингел на Западно и Средноевропейска епархия и предстоятел на църковната община в Будапеща и иконом Танчо Попганчев Янчев, втори енорийски свещеник при същата. С благословението на неврокопския митрополит серафим специално за празника дойде и дякон Христо Паланков.

Църковните песнопения бяха изпълнени от сборна формация под ръководството на маестро Юлиян Одажиян.

С благословението на Доростолски митрополит Амвросий в храма бе донесена частица от мощите на светия мъченик Трифон, която да се покои в храма и пред която да се прекланят вярващите като просят молитвеното му застъпничество.

„Отправихме молитва към светия мъченик Трифон да благослови вас и вашите домове, да благослови делата на ръцете ви. Особено съм щастлив като виждам този величествен храм изпълнен с богомолен народ! Това говори много, говори, че българския дух ще пребъдва и православната ни вяра и традиция ще се предава и на идните поколения!“- подчерта митрополит Антоний. От своя страна Австрийския митрополит Арсений изказа своята благодарност към митрополит Антоний за братолюбезната покана и подчерта че такива съслужения са много важни за нас православните, защото макар да съществува езикова бариера или каноническа територия, то Светото Православие е това което ни обединява и затова можем да сме причастници на едно тяло и кръв Христови! Архимандрит Атанасий също благодари на двамата архиереи и помоли митрополит Антоний да увери Св. Синод на БПЦ-БП, че църковната община събира материали за живота и делото в унгарската столица на основателя на общността Неврокопски митрополит Борис, които да предостави на комисията по канонизацията му.

БПЦО в Будапеща с нетърпение очаква този акт!

След светата литургия бе отслужен водосвет и молебен към св. мчк Трифон, а след това литийно шествие се отправи към двора на храма където бе спасена една стародавна традиция- зарязването на лозите.

На богослужението се помолиха г-н Димитър Танев- председател на дружеството на българите в Унгария, д-р Данчо Мусев – председател на българското републиканско самоуправление, г-н Симеон Варга- застъпник на българите в унгарския парламент, г-жа Олга попова- директор на Български културен институт в Будапеща, общественици, гости и много българи потомци на български градинари.

 

 

 

Снимки

 Тържествено честване паметта на св. Трифон в унгарската столица Будапеща  Тържествено честване паметта на св. Трифон в унгарската столица Будапеща  Тържествено честване паметта на св. Трифон в унгарската столица Будапеща  Тържествено честване паметта на св. Трифон в унгарската столица Будапеща  Тържествено честване паметта на св. Трифон в унгарската столица Будапеща  Тържествено честване паметта на св. Трифон в унгарската столица Будапеща  Тържествено честване паметта на св. Трифон в унгарската столица Будапеща  Тържествено честване паметта на св. Трифон в унгарската столица Будапеща  Тържествено честване паметта на св. Трифон в унгарската столица Будапеща
« предишна новинаследваща новина »