ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

София отбеляза 145 г. от гибелта на Васил Левски

21 февруари 2018 09:26, Софийска митрополия
София отбеляза 145 г. от гибелта на Васил Левски

На 19 февруари се изпълниха 145 години от гибелта на йеродякон Игнатий - Васил Левски. Най-обичаният наш патриот, наречен българският Апостол на свободата, е заловен от османските власти на 27 декември 1872 година край Ловеч и е осъден на смърт чрез обесване от Софийската извънредна следствена комисия на 14 януари 1873 г. Дни по-късно е изпълнена присъдата в тогавашните покрайнини на София.

В чест на годишнината в столицата се състоя възпоменателно тържество. В старинния столичен храм „Св. София“, където се съхранява кичур от косите на Апостола, бе отслужено заупокойното последование в негова памет.

Панихидата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон – викарий на Българския патриарх. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство и предстоятели на столични храмове.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие.

Паметта на дякон Левски в храма със запалени свещи почетоха вицепрезидентът на РБългария Илияна Йотова, омбудсманът Мая Манолова, кметът на София Йорданка Фандъкова, дипломати, депутати, кметове и председатели на общински съвети, служители на Столична община, кметове на софийски райони, професори и творци, представители на обществени организации и граждани.

Панихидата в чест на йеродякон Игнатий неслучайно се отслужва в древния храм „Св. София – Премъдрост Божия”, тъй като е в близост до лобното му място, а в храма се съхранява кичур от косите му, дарени през 1970 г. от Бочо Христов Загорски, първи сестрин внук на Васил Левски.

Траурното песнопение „Вечная памят” прикани присъстващите да сведем глава пред подвига на патриота, революционера, православния духовник, изпълнил на дело Христовите заповеди и отдал живота си за своите ближни.

В края на панихидата със затрогващо възпоменателно слово се обърна еп. Тихон.

След панихидата духовенството и гражданството се отправиха в литийно шествие към паметника на Васил Левски. Към тях, при храма, се присъединиха президентът на Република България Румен Радев и представители на различни парламентарни групи и обществени дейци.

С възпоменателна програма бе почетена 145-та годишнина от гибелта на йеродякон Игнатий. Държавници, общинари, министри и граждани паднаха на колене пред паметта на Дякона.

Представителите на българската държавност и духовенството поднесоха венци и цветя на паметника, който от рано сутринта бе обсипан с цветя от малки и големи родолюбци.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки

София отбеляза 145 г. от гибелта на Васил ЛевскиНегово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български НеофитСофия отбеляза 145 г. от гибелта на Васил ЛевскиСофия отбеляза 145 г. от гибелта на Васил ЛевскиСофия отбеляза 145 г. от гибелта на Васил ЛевскиСофия отбеляза 145 г. от гибелта на Васил ЛевскиСофия отбеляза 145 г. от гибелта на Васил ЛевскиСофия отбеляза 145 г. от гибелта на Васил Левски
« предишна новинаследваща новина »