ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан прочете първата статия от акатиста към Пресвета Богородица

23 февруари 2018 22:27, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Малко повечерие с Богородичен канон и акатист първа статия

На 23 февруари 2018 г. в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" бяха отслужени Малко повечерие с първата статия на Богородичния акатист, предшестван от канон към Пресветата Божия Майка. Богослужението бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с храмовото духовенство, председатели на варненските храмове и духовници от града.

Множество християни съучастваха молитствено в службата, в навечерието на Тодорова събота, когато честваме свети великомъченик Теодор Тирон, както и 1-во и 2-ро намиране честната глава на свети Йоан Кръстител. Заедно с Архиерея, с антифонно пеене на двата клира, отци и църковни певци изпяха канона към Пресвета Богородица, а Негово Високопреосвещенство прочете първата статия от акатиста към Божията Майка.

В края на Малкото повечерие митрополит Йоан обърна вниманието на присъстващите към Богородичния акатист и към голямата застъпница, която имаме в личността на Света Богородица, пред Бога. Архиереят заяви: „... Светата Църква към всичкото онова, което прибавя и което ни подготвя към покаяние и един велик подвиг, няма как да не изправи пред нас образа на Божията Майка, под купола на чиито храм, посветен на нейното Успение, се намираме. Вчера вечерта на повечерието прозвуча един много утешителен евангелски откъс, според свети евангелист Матей: „Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите;... Има ли помежду ви човек, който, кога му поиска син му хляб, да му даде камък, и кога поиска риба, да му даде змия? И тъй, ако вие, бидейки лукави, умеете да давате на чедата си добри деяния, колко повече вашият Отец Небесен ще даде блага на ония, които Му искат?“ (Мат. 7:7-11). Следователно това е една огромна надежда за всеки един човек, че думите на Господа са казани не напразно, а те свидетелстват, че това, което поискаме в молитва ще ни бъде дадено. И ако ни бъде дадено на нас - грешните човеци, колко повече, ако Света Богородица се помоли на своя Син. Как няма на нея да ѝ се даде изпълнението на онова моление. Затова и Божията Майка винаги се е наричала от древно време Незаспиващата непрестанно в молитва за целия човешки род. Не случайно тя бе казала на един боговдъхновен мъж, че много обича християнския род. И разбира се ние като християнски род имаме безкрайна нужда от нейната помощ, защото много пъти падаме в много грехове. Още повече, че свети Андрей Христа ради юродиваго видя Божията Майка и нейното моление пред престола на Всевишния, което беше подчертано не с някакви думи, а беше казано - тя се молеше през сълзи. Следователно това непрестанно моление на Божията Майка за целия християнски род дава неотменимата надежда за нейното застъпничество и изключително задължение на християнина е първия повик на неговия ум и сърце да бъдат свързани с нея“, каза митрополитът.

Той обърна внимание на отношението на човека към своя ближен, защото то е свързано с неговото спасение във всяко дело. И отношението към ближния ще свидетелства какво е нашето отношение към Бога. Затова прошката е толкова важно нещо в началото на поста, затова и в утрешния ден хората, които ще се причастят, и в следващите дни, разбират към какво пристъпват, към Кого и благодарение на Божията Майка се надяваме нашия живот да бъде богоугоден, полезен и най-вече - не напразно изживян. Митрополит Йоан завърши с думите: „Нашата задача е да се молим, а онова, което не ни достига ще го възпълни Божията благодат, Божията енергия и сила, която чрез светите Тайнства в Църквата действа ярко, силно и реално“.

Снимки и текст: Георги Великов

Снимки

Малко повечерие с Богородичен канон и акатист първа статияМалко повечерие с Богородичен канон и акатист първа статияМалко повечерие с Богородичен канон и акатист първа статияМалко повечерие с Богородичен канон и акатист първа статияМалко повечерие с Богородичен канон и акатист първа статияМалко повечерие с Богородичен канон и акатист първа статияМалко повечерие с Богородичен канон и акатист първа статияМалко повечерие с Богородичен канон и акатист първа статияМалко повечерие с Богородичен канон и акатист първа статияМалко повечерие с Богородичен канон и акатист първа статияМалко повечерие с Богородичен канон и акатист първа статияМалко повечерие с Богородичен канон и акатист първа статияМалко повечерие с Богородичен канон и акатист първа статияМалко повечерие с Богородичен канон и акатист първа статия
« предишна новинаследваща новина »