ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Йоан отслужи света Златоустова Литургия на Тодорова събота

24 февруари 2018 17:39, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Митрополит Йоан отслужи света Златоустова Литургия на Тодорова събота

На 24 февруари 2018 г., Тодорова събота, Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужи Божествена света Литургия в катедралния храм "Успение Богородично". На Архиерея съслужиха протойерей Йордан Найденов - технически секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, свещеник Стефан Николов и дякон Любомир Георгиев - секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия. Митрополитската катедрала се изпълни с благочестиви християни от ранни зори, част от които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

Свещеник Стефан Николов разясни в проповедта си, че на първата събота от Светата Четиридесетница празнуваме чудото с коливото, свързано с паметта на свети великомъченик Теодор Тирон. Той отбеляза, че произхода на този празник е по времето на император Юлиан, който отстъпил от християнската вяра и се обърнал към старото езичество и устроил тържествени езически жертвоприношения. От начало, боейки се от народа, който в по-голямото си мнозинство бил вече християнски, той не смеел открито да предприеме гонение срещу християните, но по различни начини се стараел да ги уязви. Императорът знаел, че в първата великопостна седмица християните пазят строг пост и за да ги подиграе, оскверни и вкара в съблазън, заповядал на цариградския управител да бъдат поръсени с кръв от езически жертвени животни всички хранителни стоки на пазара. Свети великомъченик Теодор обаче се явил на цариградския архиепископ Евдоксий и му казал да забрани на християните да купуват каквото и да било от пазара, а онези, които нямали храна да направят коливо, т.е. да сварят пшеница с мед. Архиепископът изпълнил поръчението и в спомен на това събитие светата Църква е въвела обичая в съботата на първата великопостна седмица да се вари коливо и да се чества паметта на свети Теодор.

В своята проповед Негово Високопреосвещенство обърна внимание и на това, че днешната служба се съчета и с паметта на свети Йоан Предтеча или по-скоро първото и второто намиране на честната му глава. Архиереят благопожела крепко здраве, сили и успех на Негово Светейшество Неофит - патриарх Български и митрополит Софийски, който преди пет години, на тази дата, бе избран и интронизиран за Български патриарх и Софийски митрополит. Митрополит Йоан поздрави и всички именници, които честват своя празник днес.

В края на светата Литургия Архиереят освети коливо по благочестивата и древна традиция. То бе раздадено след края на богослужението.

Снимки и текст: Георги Великов

Снимки

Митрополит Йоан отслужи света Златоустова Литургия на Тодорова съботаМитрополит Йоан отслужи света Златоустова Литургия на Тодорова съботаМитрополит Йоан отслужи света Златоустова Литургия на Тодорова съботаМитрополит Йоан отслужи света Златоустова Литургия на Тодорова съботаМитрополит Йоан отслужи света Златоустова Литургия на Тодорова съботаМитрополит Йоан отслужи света Златоустова Литургия на Тодорова съботаМитрополит Йоан отслужи света Златоустова Литургия на Тодорова съботаМитрополит Йоан отслужи света Златоустова Литургия на Тодорова съботаМитрополит Йоан отслужи света Златоустова Литургия на Тодорова съботаМитрополит Йоан отслужи света Златоустова Литургия на Тодорова съботаМитрополит Йоан отслужи света Златоустова Литургия на Тодорова съботаМитрополит Йоан отслужи света Златоустова Литургия на Тодорова съботаМитрополит Йоан отслужи света Златоустова Литургия на Тодорова съботаМитрополит Йоан отслужи света Златоустова Литургия на Тодорова съботаМитрополит Йоан отслужи света Златоустова Литургия на Тодорова събота
« предишна новинаследваща новина »