ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия с ръкоположение в храм „Св. Неделя“ за Тодоровден

24 февруари 2018 19:49, Софийска митрополия
Патриарх Неофит и епископ Тихон в храм Св. Неделя

На 24 март, Тодорова събота, в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон отслужи празнична Златоустова св. Литургия. В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, ставрофорен иконом Мина Минчев – председател на храма-домакин, ставр. ик. Христоско Казакин и ставр. ик. Антон Вълчанов от храмовото духовенство, протодякон Иван Петков, дяконите Костадин Тренев, Марио Михов и Стоян Иванов. Молитвено участие в богослужението взеха Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, представителят на Румънската патриаршия у нас ставр. ик. Нелуц Опря, както и много свещенослужители от Софийска епархия.

Песнопенията изпълняваше катедралният хор с диригент проф. протопсалт Мирослав Попсавов. Преди св. Литургия бяха изнесени за поклонение и мощи на св. великомъченик Теодор Тирон.

По време на св. Литургия за свещеник беше ръкоположен дякон Марио Михов. Новият йерей на БПЦ беше ръкоположен за дякон от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний на 30 ноември в храм „Св. Андрей“.

По време на свещеническото причастяване слово за св. вмчк Теодор Тирон прочете дякон Костадин. „Неизброимо множество са светите мъченици и великомъченици за вярата, които дадоха най-скъпото си съкровище на Земята – своя живот, на Христа и Евангелието, чиято вина е била тая, че са били последователи на Христа и не са приели да се отрекат от Него… Тяхната кръв е ставала живителен благодатен майски дъжд върху църковната нива, та са изниквали все нови и нови следовници на Христа Бога… Но почитта към мъчениците и великомъчениците, която ние им оказваме, е само тяхна земна награда, която бледнее пред наградата, с която те са увенчани на Небето. Ние само знаем, че „Око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат“… И още знаем, че светите мъченици и великомъченици са наши молитвени ходатаи и невидими благодатни помощници“, се казваше в текста.

По традиция в първата събота на Великия пост (Тодоровден) желаещите да приемат Христовите Тайни са много и затова верните бяха причастявани на три места в храма – пред централния, северния и южния престол.

След св. Литургия беше отслужен благодарствен молебен в чест на петата годишнина от избора и интронизацията на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Негово Светейшество получи специални поздравления за още дълго и благодатно служение от Тивериополски епископ Тихон, от свещенослужителите и миряните в храма.

 

 

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2123-0224

Текст и снимки: Мартин Митов

Снимки

Архиерейска св. Литургия с Тивериополски епископ ТихонТивериополски епископ Тихон в храм Св. НеделяРъкоположение на свещеник Марио МиховРъкоположение на свещеник Марио МиховНоворъкоположеният свещеник Марио МиховМолитва преди причастиеБлагодарствен молебен за годишнината от интронизацията на патриарх НеофитМноголетствия за патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »