ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Приветствено слово на Ловчанския митрополит Гавриил към Българския патриарх по повод петгодишнината от неговата интронизация

25 февруари 2018 13:58, Българска Патриаршия
Приветствено слово на Ловчанския митрополит Гавриил Българския патриарх по повод петгодишнината от неговата интронизация

Ваше Светейшество,

В Първата неделя на Великия пост – денят на Тържеството на светото Православие – се обръщам към Вас, лично от мое име и от името на моите събратя – митрополити от Светия Синод, с всесърдечно братско в Христа приветствие по повод изпълването на от Бога благословената пета годишнина от Вашата интронизация като патриарх на светата ни Православна Църква. В този светъл и наистина тържествен празничен ден всички ние благодарим на Всеподателя Бога задето във Ваше лице ни е удостоил с всеотдаен и верен на призванието си архипастир, истински ревнител на православната вяра и благочестие, благ и дълготърпелив, усърден и неуморен в служението си и в своите грижи за доброто и благопреуспяването на богодаруваното му паство, радетел за единството на светата ни Църква и високоуважаван йерарх не само у нас, но и в целия православен свят.

Поздравяваме Ви с тази годишнина от Вашето встъпване на древния и прославен от толкова много наши първойерарси Патриаршески престол, и Ви пожелаваме крепко здраве и благодатни сили, бодър дух и апостолско дръзновение за още много години на доброплодно и богоподражателно служение на Църква и Отечество. Сърадваме с Вас и с цялата ни света Православна Църква, и измолваме от Всемилостивия Бог да Ви укрепва в неизбежните трудности и изпитания на служението, и да благославя Вас и Вашето дело като първойерарх и първопредстоятел пред Пастиреначалника Христа за всички нас.

През тези първи пет години на патриаршеското си служение Вие се доказахте като достоен приемник и продължител на заветите и делото на приснопаметния наш отец и патриарх Максим и на всички прославени предстоятели на Православната ни Църква от миналото. С архипастирска ревност, с много мъдрост и незлобивост, но и с твърдост по чистотата на нашата богопредадена и спасителна православна вяра, вече пет години Вие уверено направлявате църковния кораб през водите на бурното житейско море, като го запазвате цялостен и недокоснат от стихиите на мира сего и от всеки опит на противника на човешкото спасение този кораб да бъде отклонен от своята богозададена цел, която е богообщението и вечното спасение на повереното Ви от Господа словесно стадо, мирът и радостта в Светия Дух.

В годините на Вашето първосветителство в светата ни Православна Църква тя още повече укрепи своето вътрешно единство, разшири духовно-просветната си и църковно-образователна мисия и продължи да се утвърждава като стожер на светото Православие – вярна и надеждна духовна опора на своите верни чеда, ревнител и застъпник на вечната Божия правда и духовен щит срещу всеки опит за подриване устоите на традиционната и от векове предавана към нас единствено спасителна православна вяра и духовност. Във времето на все по-задълбочаваща се духовна криза, чийто глобални измерения намират своите проекции и у нас, когато вътрешни и външни сили все по-усърдно работят срещу единството, идентичността и дейността на Православната ни Църква, с много търпение, но и с много твърдост и ревност по Бога, като опитен кормчия Вие успявате да отбивате вражеските атаки и да съхранявате Тялото на Църквата цяло и непокътнато, грижейки се като истински пастир за повереното му стадо, както ни е завещал и Господ наш Иисус Христос, Който казва, че „добрият пастир полага душата си за овците” (Иоан 10:11).

Такава е Божията воля към нас – пастирите на Църквата, която Господ си придоби „със Своята кръв” (Деян. 20:28), и това е нашето общо призвание и обща отговорност: да пазим вярата и църковното единство, да проповядваме Евангелието на Царството Божие и като съвременни апостоли Христови, всекидневно да прибавяме към Църквата такива, които да се спасяват (Деян. 2:47). Това призвание и тази отговорност Вие носите достойно вече пет години, като Български патриарх, давайки пример на всички останали за онази жертвена любов, която Сам Господ наш Иисус Христос ни бе показал и ни беше завещал като нова Негова заповед: „Да любите един другиго; както ви възлюбих, да любите и вие един другиго” (Иоан 13:34). Пребъдвайки в тази божествена любов, която – по думите на свети апостол Павел, е плод на духа (Гал. 5:22) и „свръзка на съвършенството” (Кол. 3:14), премъдро предвождани от Вас, всички ние – Свещеноначалие, клир и миряни на светата ни Църква – продължаваме и днес в нашия устрем към Христа и вечното Царство, което ни е приготвено от Небесния наш Отец.

Нека и занапред Всемилостивият и Всещедър Бог, в Когото Вие искрено вярвате и на Когото вярно служите през целия си житейски път като монах и епископ на Църквата Христова, все така щедро да излива над Вас и над цялата ни Православна Църква Своята благодат, а Пресветият Негов Дух все така неизменно да наставлява всички нас в ходенето по Божия път и в изпълнението на спасителните Божии заповеди, и, според обещанието на нашия Господ и Спасител Христа Иисуса, всякога да ни упътва във всяка истина (Иоан 16:13).

За много и от Бога благословени години, Ваше Светейшество!

Честит празник и честита годишнина!

« предишна новинаследваща новина »