ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Врачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископската хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом II

26 февруари 2018 16:07, Българска Патриаршия
Врачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископката хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом II

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий взе участие в тържествата по повод четиридесетата годишнина от епископската хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом II.

Честванията започнаха на 23 февруари, когато в Кипър пристигнаха Александрийският патриарх Теодор II и Антиохийският патриарх Йоан X, а заедно с тях представители на Поместните православни църкви.

Вчера на Неделя на св. Православието бе отслужена съборна св. Литургия, като молитвено участие взе президентът на Кипър Никос Анастасиадис и десетки православни християни от Кипър. След богослужението поздравителни адреси прочетоха митрополити от Кипърската църква, както и двамата патриарси, като дадоха своята висока оценка за дейността на архиепископ Хризостом, която несъмнено е в полза на Православието. Прочетено бе и послание от Вселенския патриарх Вартоломей.

Врачанският митрополит Григорий прочете поздравителен адрес от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в което се казва:

"В деня на изпълването на благословената четиридесета годишнина от Вашата лична огнена Петдесетница – епископската Ви хиротония в далечната 1978 г. - приемете, лично от наше име, и от името на събратята ни митрополити от Св. Синод на Българската православна църква всесърдечни благопожелания за крепко здраве и изобилни сили, за дръзновение и бодър дух в апостолското и архипастирско служение, с което вече второ десетилетие увенчавате своя християнски и монашески път на ревностен Христов служител, верен на Господа разпоредник в светата Му Църква.

Радостни сме, че във Ваше лице древната и славна, апостолска и мъченическа Кипърска църква има изряден, високоавторитетен и всецяло отдаден на служението си предстоятел – достоен приемник на именити предшественици, верен продължител на апостолски и светоотечески завети и истинска духовна опора на православния кипърски народ. Архипастир с доказано благотворно въздействие върху църковния и обществения живот във Вашата прекрасна и от Бога благословена страна.

Православна България Ви познава и винаги ще Ви помни и като добър приятел на Българската православна църква, с когото ни свързват дългогодишни братски връзки на любов и взаимно сътрудничество. Особено помним и ценим присъствието Ви и Вашето активно участие в състава на делегацията на светата Кипърска архиепископия през 1998 г. – на Всеправославния разширен и надюрисдикционен събор, свикан в старопрестолна София, който беше повратна точка в процеса на преодоляване на настъпилия у нас след политическите промени от 1989 г. достопечален вътрешен разкол.

Нека Бог бди над Вас и над цялата братска Кипърска църква, да Ви укрепва и щедро Ви дарява Своята неоскъдяваща благодат, та под архипастирските Ви грижи Христовата света Църква в Кипър да продължава още дълго да крепне и да възраства в Господа за слава Божия и за доброто и благопреуспяването на Вашето богодарувано паство.

Честита и благословена годишнина!"

Кипърската църква е първата, исторически появила се, автокефална църква след петте древни патриаршии.

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Антиохийска патриаршия

Снимки

Врачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископката хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом IIВрачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископката хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом IIВрачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископката хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом IIВрачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископката хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом IIВрачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископката хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом IIВрачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископката хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом IIВрачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископката хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом IIВрачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископката хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом IIВрачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископката хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом IIВрачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископката хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом IIВрачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископката хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом IIВрачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископката хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом IIВрачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископката хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом IIВрачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископката хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом IIВрачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископката хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом IIВрачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископката хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом II
« предишна новинаследваща новина »