ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Президентът Румен Радев прие Руския и Българския патриарси

06 март 2018 10:15, Българска Патриаршия
Президентът Румен Радев прие Руския и Българския патриарх

В края на тридневното си посещение в България църковната делегация на Руската църква, водена от Негово Светейшество Кирил - патриарх на Москова и на цяла Русия, се срещна с президента Румен Радев. На срещата в президенството на „Дондуков“ 2 присъства Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и български архиереи.

„Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат Българската православна църква и Руската православна църква – още от делото на светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия. Убеден съм, че със своето дело Православните църкви на двете държави ще продължат да допринасят за нашето културно и духовно сближаване“ – каза на срещата държавният глава. Той сподели колко високо цени участието на руския патриарх в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на България и подчерта, че народът ни пази спомена за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и България уважава паметта на воините, загинали за нейното освобождение.

„Така както Църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни за всяка капка кръв, пролята за свободата и отечеството, към паметта на всеки воин, сражавал се под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност“, подчерта Румен Радев.

„Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас, и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура“ - каза от своя страна патриарх Кирил.

Първойерархът на Руската църква подчерта, че руският народ не е имал никаква политическа подкрепа в света, когато е започнал борба за освобождението на България.

„Това е един велик пример за това как духовната, културната и религиозната солидарност, превъзхожда политическия прагматизъм“, каза още Светейшият Руски патриарх и благодари на българската държава за това как впечатляващо е отбелязала юбилея – 140 г. от Освобождението.

В срещата още участваха от страна на БПЦ Техни Високопреосвещенства Ловчански митрополит Гавриил, Русенски митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий, Мелнишки епископ Герасим, прот. Николай Георгиев и архим. Василий Савов, а от страна на РПЦ - Волоколамски митрополит Иларион, Солнечногорски архиеп. Сергий, архим. Филип Василцев, митрофорен прот. Николай Балашов, прот. Игор Якимчук, свещ. Александър Волков.

Текст: Весела Игнатова, Десислава Панайотова
Снимки: Весела Игнатова. Видео: Служба по комуникации на ОВЦВ на МП/Патриархия.ru

Снимки

Президентът Румен Радев прие Руския и Българския патриархПрезидентът Румен Радев прие Руския и Българския патриарх
« предишна новинаследваща новина »