ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 7 март 2018 г. Министерският съвет на Р България оттегли Истанбулската конвенция

08 март 2018 13:08, Българска Патриаршия
Министерски съвет

На редовното си заседание на 7 март 2018 г. българското правителство промени решението си от 3 януари 2018 г. и оттегли Истанбулската конвенция, чиято ратификация по първоначален план трябваше да се състои в Народното събрание през първата половина на настоящата година.

Министър-председателят Бойко Борисов е прочел решението по време на правителственото заседание, докато в Народното събрание се провеждаше обсъждането на референдум за конвенцията. След дискусията депутатите гласуваха референдум да не се провежда.

Истанбулската конвенция породи интензивни обществени дебати, подписки, петиции и протести, тъй като българският народ ясно разчете в този документ опит за подмяна на традиционните разбирания и ценности, свързани с пола, семейството, морала, възпитанието и образованието на децата, макар и проектът да се представяше като "Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие".

Всенародната реакция срещу Истанбулската конвенция бе достойно оглавена и мъдро обоснована от Св. Синод на Българската православна църква.

В официалното си Становище относно ратификацията на конвенцията Св. Синод подчерта, че е "против въвеждането чрез Истанбулската конвенция на понятия, несъвместими с българския обществен ред, непознати в националната ни правна система, както и срещу прокарването на идеи, несъвместими с вярата на Светата Православна църква. /.../ Българският парламент с позицията си по Истанбулската конвенция ще даде ясен знак дали се вслушва в гласа на народа или в други гласове. И дали защитава теории, продукт на социалното инженерство и които засягат фундамента на обществото – човека, неговата вяра, семейство и нравствени ценности. /.../ БПЦ не приема узаконяването на категории като „джендър”, „джендърна идентичност”, полът като „социално изградени роли”, „джендърно разбиране”, „нестереотипни джендърни роли” и пр. /.../ Или най-общо, в предметния обхват на защита чрез понятието (gender) попадат и лицата, които се определят със социален пол, различен от биологичния, а не само жените и момичетата. /.../ Всяка власт е от Бога и в обществото трябва да се постигне съгласие, което е за добруването на българския народ и е в съзвучие с мотото на българското председателство на Европейския съюз – Съединението прави силата. Св. Синод не подкрепя Конвенцията, заради задълженията за предприемане на законодателни и други мерки от страна на държавите да въвеждат понятия и принципи, противоречащи на обществения и правен ред и изконни нравствени ценности."

В Обръщението си по същия проблем Св. Синод заяви: "Според „Всеобщата декларация за правата на човека“: „Семейството е естествена и основна клетка на обществото и има право на закрила от обществото и от държавата.” Нравствен ориентир за съхраняването му е верността и доверието между съпрузите във всичките им измерения. Без тях то ще се разпадне, а създаденото поколение ще остане лишено от любов, грижа и възпитание. Последствията от отричане на библейските истини са трагични и ние сме свидетели на тях в много общества, в които „джендър” идеологията отдавна е държавна политика. Призоваваме Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система! Призоваваме българският народ да отстоява вярата си, която го е съхранила във всички исторически изпитания! Свещен отечески дълг на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия е да припомни на Божия народ думите на Св. Библия: „Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто – зло, тъмнината считат за светлина, и светлината – за тъмнина, горчивото считат за сладко, и сладкото – за горчиво!“ (Ис. 5:20)."

С тази своя мъдра и навременна позиция Българската православна църква отново засвидетелства високата си отговорност спрямо съдбините на българския народ и благодатната сила на спасителната православна вяра, чрез чиято съвършена духовно-нравствена пълнота Църквата възпитава, ръководи и пази поверения й от Бога народ за Божия слава и наше спасение!

Текст: Десислава Панайотова
« предишна новинаследваща новина »