ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.

08 март 2018 15:42, Българска Патриаршия
Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.

Българският патриарх Неофит получи от името на Българската православна църква почетния знак "Шофар" на организацията на евреите в България "Шалом" и обединението на българските евреи в Израел "Ехуд Олей България", както и сертификат за незабрава по повод 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, която годишнина се изпълва през 2018 г.

Наградата за БПЦ-БП бе връчена с благодарност за активната дейност по спасяването на българските евреи от изпращане в нацистките лагери на смъртта по време на Холокоста и за борбата на Църквата срещу дискриминирането на евреите у нас през периода 1941-1944 г.

В Синодната палата, за да благодарят отново за доблестта и смелостта на БПЦ-БП, дойдоха представители на всички еврейски организации. Негово Светейшество поздрави гостите си, като каза, че "винаги сме чувствали любов и признателност към нас. Да пребъде дружбата между нашите народи, защото няма да забравим какво сториха предците ни за спасяването на българските евреи. "Обичай ближния си като себе си", е казано в Библията и ние ви обичаме като себе си, чувствайки сърдечна близост и благодарност", каза патриарх Неофит. Той допълни още, че през годините Българската православна църква и еврейската общност винаги са си спомняли за трудностите през време на Втората световна война, но това е било и с чувство на благодарност за благодеянието, сторено от смелите български митрополити начело с екзарх Стефан и Пловдивския митрополит Кирил (по-късно Български патриарх).

На срещата присъстваха и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов - духовен надзорник на Софийска епархия. По време на приема спасени български евреи от лагерите на смъртта споделиха свои спомени от дните, когато единствената им надежда за спасение е била Българската православна църква. "Учим децата си, че България каза не на фашизма. По-големите държави предадоха евреите, но България се възпротиви", каза д-р Александър Оскар.

Представителите на еврейските организации споделиха още, че благодарение на Българската църква, щом са се прибрали в Израел, са установили добри и здрави връзки с Йерусалимската патриаршия, на която и досега оказват голяма помощ. Както и това, че и до днес продължават да учат внуците и правнуците си на български език и история. В знак на благодарност българското училище в Израел носи името на Българския патриарх Кирил. А спомена за жертвената любов на Св. Синод на БПЦ се надяват да остане завинаги в живата памет на всички оцелели от лагерите на смъртта.

След срещата Негово Светейшество патриарх Неофит показа на гостите си заседателната зала, в която е взето съдбоносното решение Св. Синод да се възпротиви и да се застъпи за еврейската общност. Изпят бе и тропарът на Петдесетница, който се изпява преди всяко заседание на Св. Синод.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

Снимки

Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.
« предишна новинаследваща новина »