ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ИНТЕРВЮ с Ловчански митр. Гавриил за Националния конкурс „Възкресение Христово” 2018

09 март 2018 10:37, Българска Патриаршия
Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

До 17 март 2018 г. продължава приемането на детски и ученически творби, състезаващи се за награди в тазгодишото издание на синодалния Национален конкурс „Възкресение Христово”. Разговаряме с ръководителя на Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-БП Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил за посланието и значението на синодалния конкурс.

ВЪПРОС: Ваше Високопреосвещенство, намираме се във Великия пост, предшестващ Празника на празниците Великден. В този контекст какво е Вашето послание към децата, учениците, родителите и учителите, съпричастни към Великденския конкурс на Българската православна църква?

ЛОВЧАНСКИ МИТР. ГАВРИИЛ: Великият пост, подготовката и очакването на най-светлия Християнски празник – Възкресението на нашия Господ Иисус Христос - несъмнено допринася за усещането ни за празничност на самия Великден като Празник на празниците. В този смисъл съпричастността на децата, техните родители и учители във Великденския конкурс на Българската православна църква ще допринесе за един истински празник на духовността и вярата, ще ги накара по-цялостно да осмислят и усетят радостта на Христовото Възкресение, радост, към която Господ призовава всички човеци.

ВЪПРОС: Конкурсът „Възкресение Христово” включва както темите за поста, самоограничението, жертвоготовността, изкупителните страдания и победата на Христа, така и за Божията любов и милост към човешкия род. Какво бихте казал на най-малките членове на нашето общество относно милосърдието и сторването на милост спрямо ближните?

ЛОВЧАНСКИ МИТР. ГАВРИИЛ: Хубаво е децата да знаят, че постът, освен време на самоограничения, е особено благодатно време за милостиня, за вършене на добри дела, с помощта на които очистваме сърцето си от страстите. Господ е благ и милостив и от нас, подражавайки на Христа, се изисква същото.

ВЪПРОС: Националният синодален конкурс „Възкресение Христово” е обвързан и с дългосрочната благотворителна кампания на Св. Синод „Деца рисуват за деца”...

ЛОВЧАНСКИ МИТР. ГАВРИИЛ: Редно е децата да се учат на съпричастност, на взаимопомощ, на жертвоготовност и времето на Великия пост и подготовката за празника, на който Христос е победил смъртта и е дарувал живот вечен чрез Своето преславно Възкресение от гроба, дава прекрасна възможност за това. Така децата имат възможност да растат и се развиват пълноценни личности и християни, да покажат своята любов към другия, към нуждаещия се, към ближния.

Най-добрите творби се предлагат на търг и с получените средства се купува медицинска апаратура, необходима за лечението на болни деца.

ВЪПРОС: Ваше Високопреосвещенство, защо е важно за децата и учениците да участват в конкурса на Св. Синод, да творят и мислят за Бога?

ЛОВЧАНСКИ МИТР. ГАВРИИЛ: Господ ни е заповядал да оставим децата да отидат при Него, защото те, чрез чистите си детски души, могат по-непосредствено и без лицемерие да усетят истинската радост на Възкресението, като чрез своите творби стават по-съпричастни към празника. По този начин децата се приобщават към Бога, доближават се до Него, до чудото на Възкресението и установяват лична връзка с Бога като Творец на всичко видимо и невидимо. Така по най-прекрасен начин децата могат да развиват своите дарби и таланти, дарувани им от Бога, и техните творби, изпълнени с много любов, носят радост на всички ни.

ВЪПРОС: Ваше Високопреосвещенство, кое е най-същностното и уникално послание на Възкресение Христово, което Троичният Бог отправя към хората от всички времена и в частност към съвременните деца?

ЛОВЧАНСКИ МИТР. ГАВРИИЛ: Апостол Павел ни подканя: радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се. За нас, християните, няма по-радостно време от Пасха, когато Господ чрез Своето Възкресение ни дарува благодат и вечен живот. Чрез участието си в конкурса „Възкресение Христово” съвременните деца стават част от тази неземна радост, която е от тук за вечността.

Интервюто взе: Десислава Панайотова
Снимки: Ангел Карадаков (1), Д. Панайотова (2-4)
Изображенията са обект на авторски права!

Снимки

Господ Иисус Христос с трънения венец"Не бойте се!"Празник на празницитеПлакат на Националния конкурс "Възкресение Христово"
« предишна новинаследваща новина »