ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Българския патриарх Неофит за Благовещение и по повод предаването на знамето в Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски”

25 март 2018 16:30, Българска Патриаршия
Българския патриарх Неофит

ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО, ВАШЕ ВИСОКОПРЕПОДОБИЕ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, СКЪПИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ,

ОБИЧНИ СЕМИНАРИСТИ, БРАТЯ И СЕСТРИ,

Светлият празник на светото Благовещение и тази година ни събира, за да сведем глави и да се преклоним пред дивната тайна на божественото домостроителство, и, като възпеем нашата обща Майка и Владичица Пресвета Богородица, да съгреем сърцата си с онази любов, която нашият Небесен Отец засвидетелства към нас, като проводи чрез нея при нас Своя Син и наш Бог, Господ Иисус Христос да ни избави от робството на греха и смъртта и отново да отвори за нас портите на Небесното царство.

„Днес е началото на нашето спасение” – така пее цялата Божия Църква в този ден, като благоговейно притихва пред величието на образа на Божията избраница Мариам. На онази, която в подвига на чистотата и светостта, и в пълно послушание към Божията воля се удостои да вмести Невместимия, а с това и да отдаде човешкия дял в дивното богочовешко дело на победата над мрака, на спасението и обновяването на цялото творение.

Прекланяме се пред тайната на Боговъплъщението и възвеличаваме Пречистата Божия отроковица, която днес отново свидетелства пред всички нас и казва: „Душата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой, … защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове” (Лука 1:46-48).

В този празничен ден радостта ни е още по-голяма, тъй като имаме възможността да споделим тази радост с всички вас – ректорско ръководство, преподаватели, ученици и гости на скъпата на сърцето ни Софийска духовна семинария – наша обща кърмилница и духовна възпитателка в спасителните истини на православната вяра и благочестието, която винаги е носила достойно името на Всебългарския светец и чудотворец Йоан.

Днешният тържествен ден бива увенчан и от още едно наистина празнично и вълнуващо събитие - предаването на семинарското знаме от завършващия към следващия курс. Знаме, което за всеки семинарист е светиня и символ на онази висока отговорност, която лежи върху всички нас - чедата на Рилския светец и възпитаници на тази вековна духовна школа. Един акт на традиция и приемственост, който винаги е носил в себе си дълбок смисъл и послание към бъдещите поколения – към онези, които идват след нас, за да продължат делото на духовната просвета и пастирската грижа сред православния ни народ.

Отечески приветстваме и поздравяваме с празника на светото Благовещение всички вас и особено зрелостниците от Випуск 2018 на Софийската духовна семинария, за които всесърдечно молитствуваме пред нашия Господ Иисус Христос и пред Неговата Пресвята майка и наша Владичица Богородица, пред дивния наш отец и молитвен застъпник Йоан Рилски Чудотворец и всички отвека просияли светци - да встъпят в избрания от тях път в живота, да имат истинско свето-Йоаново дръзновение, крепко здраве и бодър дух, мъдрост и благодатни сили за много и от Бога благословени успехи в предстоящото им поприще „Церкви и Отечеству на пользу”.

Бог на мира и любовта, на всяка Премъдрост и всяко полезно знание да бъде с всички вас!

Честит и благословен празник!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

« предишна новинаследваща новина »