ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Цветница в светата Бачковска обител

01 април 2018 11:39, Бачковска света обител
Вход Господен в Йерусалим, новопочистен стенопис, главна църква, 1850г.

„И които вървяха отпред, и които Го съпровождаха, възклицаваха и казваха: осанна, благословен Идещият в името Господне!” (Марк,11:9).

„Синът на подяремница” (Мат. 21:5) встъпи на осле и ослица в светия град, кротък и смирен, а не в доспехи и меч, за да ни покаже, че не в доспехите и меча е спасението и победата, а в смиреното и боголюбиво сърце, изпълняващо заповедите Му. Светът му пя „осанна”, но Го разпна след седмица. Нека, прочее, ние не бъдем като „размислилите” посрещачи преди две хиляди години в Йерусалим, оказа ли се каменлива нива и не задържали семето, пръснато в тях. Нека, празнувайки Входа Христов в града на пророците, бъдем добрата земя за словото Божие, възвърнала десетократно и стократно в дела и вяра посятото от Него.

Братството на Бачковската света обител, водено от пребиваващия в манастира Месемврийски епископ Яков, прослави Входа Господен с тържествена света Литургия в съборната църква на манастира. Както всяка година, с мир в сърцата, вярващите взеха върбовите клонки за благословение на дома и вспомняне на жертвено Приелия плът, дошъл за да ни изведе нейното тление.

Текст и снимки: С.П.

Снимки

Цветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обител
« предишна новинаследваща новина »