ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Антоний отслужи Пасхалната св. Литургия в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”

09 април 2018 10:48, СДС "Св. Иван Рилски"
Пасха

В Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” бе тържествено отбелязано и прославено Светлото Христово Воскресение. Божествената Пасхална света Литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който заедно с делегация от Св. Синод донесе от Йерусалим Благодатния огън. И тази година Бог прояви към човечеството Своята велика милост, като снизходи над всички християни с благодатта на невеществения огън, който всяка година, изпросен с молитвите на Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил, снизхожда над Гроба Господен. В донасянето на Благодатния огън участваха и Негово Високопреподобие Архимандрит Пахомий, ректор на Софийската семинария и дякон Слави Спасов, секретар на Семинарията.

Храмът на Семинарията бе препълнен с благочестив народ, който очакваше с нетърпение и радост Възкресението на Господ и да чуе благия възглас: „Христос воскресе!”

Преди обявяването на Възкресение Христово в полунощ митрополит Антоний излезе със запалени свещи и даде на всички християни Благодатния огън. Голяма радост бе за хората да посрещнат и приемат благодатта на тази велика светиня, та със светлината и топлината, със силата на благодатта на невеществения огън, скъпото ни Отечество и благочествият наш народ да бъдат благословени за здраве, благоденствие, щастие и душевно спасение.

На св. Литургия в съслужение с митрополит Антоний бяха отец-ректорът на Семинарията архимандрит Пахомий, ефимерият свещ. Козма Поповски и дякон Слави Спасов. На клира пяха семинаристи водени от йеромонах Мелетий, заместник-ректор на Семинарията.

В края на Светата Пасхална Литургия митрополит Антоний поздрави вярващия народ, Ректора, семинаристите и им пожела светлината на Христово Възкресение да е винаги в сърцата им.

Честито Възкресение Христово! Христос Воскресе!”

 

 

Текст: дякон Слави Спасов
Снимки: Любослав Митев, XI кл.

Снимки

ПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасхаПасха
« предишна новинаследваща новина »