ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изпълват се 100 години от кончината на Великотърновския митрополит Йосиф

30 април 2018 09:59, Българска Патриаршия
Великотърновски митрополит Йосиф

Днес се изпълват 100 години от кончината на Великотърновския митрополит Йосиф.

За него години след кончината му протопрезвитер Стефан Цанков ще напише, че видният митрополит е имал истинско пастирско съзнание за мисията на Църквата сред обществото.

Иначе митрополит Йосиф и по род е търновец. Ражда се в древната българска столица на 1 януари 1870 г. с името Йордан Бакърджиев. Началното си образование завършва в училището в Горна Оряховица, а през 1887 г. става послушник в близкия до него манастир "Св. Троица". Същата година е и постриган за монах. Приема името Йосиф. Две години по-късно е ръкоположен за йеродякон от Величкия епископ Партений.

Йеродякон Йосиф завършва Самоковската духовна семинария през 1892 г. По време на обучението си е стипендиант на княз Фердинанд I. След като завършва българското духовно училище заминава за Германия и по-точно за Мюнхен, където завършва Богословския факултет на Максимилиановия университет. Веднага щом завършва бакалавърската си степен завършва и социални науки в Женевския университет.

От 1 януари 1899 година до 5 септември 1905 година йеродякон Йосиф е протосингел на Софийската митрополия. Той често по лична покана от страна на монарха обгрижва богослужебните нужди на дворцовия параклис „Св. св. Петър и Павел“ и става близък с княз Фердинанд. На 4 юли 1899 година е ръкоположен за йеромонах от Софийския митрополит Партений. На 24 април 1904 година Светият синод го удостоява с архимандритска офикия. През 1909 г. архимандрит Йосиф е ръкоположен за епископ с титрата Драговитийски в столичния храм „Света Неделя“ от Доросто-Червенския митрополит Василий и Софийския митрополит Партений.

На 7 септември 1914 г., административно-управляващия Ст. Загорска епархия епископ Йосиф, е избран на овакантената Търновска митрополитска катедра. Въдворяването на новия митрополит е на 21 септември с.г. По време на Балканската война, а по-късно и в Първата световна война, митрополит Йосиф е началник на военното духовенство. Като такъв, той проявява много такт и умение, заради което става известен между всички военни кръгове. През 1913 г., заедно с протопр. Стефан Цанков, ръководи мисията за покръстването на помаците в южните склонове на Родопите, която мисия има отлични резултати и е оценена положително от Св. Синод и държавната власт. Дядо Йосиф усилено подкрепя дейността на свещеническите братства, като дава пример и за други епархии. По време на войните, началника на военното духовенство - митрополит Йосиф се движи саможертвено между болните от холера войници и укрепва духовно изстрадалите синове на майка България. Едва започнал обществено-църковната си дейност, много млад, той завършва земния си живот - загуба, която родната Църква тежко преживява.

Митрополит Йосиф се преставя пред Бога на 30 април 1918 г. в София. Погребан е в манастира "Св. Троица", където и поема първите си духовни стъпки.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

The 100th anniversary of the death of Metropolitan of Veliko Tarnovo Joseph was completed

По статията работи: Ангел Карадаков
Снимка: Летопис на Българската православна църква
« предишна новинаследваща новина »