ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в Плиска

01 май 2018 18:00, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Светата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в Плиска

На 1 май 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Тайнството Кръщение, вратата към светата Църква, в Голямата базилика в Плиска. Заедно с архиерея съслужиха ставрофорен иконом Димо Костов, иконом Андрей Стефанов и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

На богослужението присъстваха г-жа Милена Недева, кмет на Община Каспичан, и г-жа Тонка Начева, кмет на град Плиска, както и множество християни от близо и далеч, сред които и тринадесет деца, които станаха членове на светата Църква.

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан започна словото си с думите: „Намираме се в уникалната древност на старата базилика, която е прототрона в Българската църква в навечерието на паметта на светия благоверен княз Борис-Михаил Покръстител Български. Ние имаме изключителен дълг към този свети цар в неговото молитвено почитание и застъпничество“, каза архиереят и допълни, че тази година за пети пореден път имаме голям повод за радост, чрез кръщението на множество млади човеци, младенци. „Това са две велики тайнства, изживяни от всички вас - светото Тайнство Кръщение и светото Тайнство Миропомазание... и всички вие ще се украсите с честния Кръст, с малкото кръстче, което получавате при светото Кръщение“.

Митрополит Йоан отбеляза още, че безспорно това събитие засяга цялата Църква и се обърна към кръстниците, казвайки им, че имат огромна отговорност за тези деца, невинни, чисти и недокоснати все още от греха. Архиереят призова кръстниците и родителите да обичат тези деца и ги научат и те да обичат, давайки им добрия пример. Той благодари на г-жа Милена Недева, г-жа Тонка Начева и на всички допринесли за радостта на този ден. Богослужението завърши с многолетствие за всички.

Снимки и текст: Георги Великов

Снимки

Светата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в Плиска
« предишна новинаследваща новина »