ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в Плиска

01 май 2018 18:00, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Светата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в Плиска

На 1 май 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Тайнството Кръщение, вратата към светата Църква, в Голямата базилика в Плиска. Заедно с архиерея съслужиха ставрофорен иконом Димо Костов, иконом Андрей Стефанов и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

На богослужението присъстваха г-жа Милена Недева, кмет на Община Каспичан, и г-жа Тонка Начева, кмет на град Плиска, както и множество християни от близо и далеч, сред които и тринадесет деца, които станаха членове на светата Църква.

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан започна словото си с думите: „Намираме се в уникалната древност на старата базилика, която е прототрона в Българската църква в навечерието на паметта на светия благоверен княз Борис-Михаил Покръстител Български. Ние имаме изключителен дълг към този свети цар в неговото молитвено почитание и застъпничество“, каза архиереят и допълни, че тази година за пети пореден път имаме голям повод за радост, чрез кръщението на множество млади човеци, младенци. „Това са две велики тайнства, изживяни от всички вас - светото Тайнство Кръщение и светото Тайнство Миропомазание... и всички вие ще се украсите с честния Кръст, с малкото кръстче, което получавате при светото Кръщение“.

Митрополит Йоан отбеляза още, че безспорно това събитие засяга цялата Църква и се обърна към кръстниците, казвайки им, че имат огромна отговорност за тези деца, невинни, чисти и недокоснати все още от греха. Архиереят призова кръстниците и родителите да обичат тези деца и ги научат и те да обичат, давайки им добрия пример. Той благодари на г-жа Милена Недева, г-жа Тонка Начева и на всички допринесли за радостта на този ден. Богослужението завърши с многолетствие за всички.

Снимки и текст: Георги Великов

Снимки

Светата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в ПлискаСветата църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в Плиска
« предишна новинаследваща новина »