ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Лития от Асеновград до Бачковския манастир

02 май 2018 16:41, Бачковска света обител
Лития от Асеновград до Бачковския манастир

На половината на пътя ни от Възкресение Христово до Петдесетница и началото на победното разпространение на Православието сред човеците, посредством вместилите в себе си Св. Дух апостоли - избраните от Спасителя благовестители за извеждането на рода человечески от суетното идолопоклонение и встъпването на новия път на всепобеждаващата любов към ближния, на любовта като Божий избор за преодоляване на тленността и възгордяването, на 2 май 2018 г. бе изпълнено литийното шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица от храм „Свето Благовещение” в Асеновград до Бачковския манастир.

Шествието бе водено от Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, държавната власт бе представена от зам.областния управител на област Пловдив и много военнослужещи от гарнизона в Асеновград. Много клирици на Пловдивска митрополия и свещеници от храмовете в Асеновград украсяваха тържествения ход с пението си. След обиколка на центъра на Асеновград светата икона, на автомобилна платформа, стигна до подножието на Бачковския манастир, където бе посрещната от игумена на манастира архим. Самуил и от братята на обителта. Под тържествения звън на манастирските камбани, носен от посветилите се миряни, образът Богородичен бе донесен в манастира. На двора на обителта бе извършен тържествен водосвет от Негово Преосвещенство епископ Арсений. Владиката поздрави вярващите с пасхалния поздрав „Христос воскресе!” и им пожела крепкост в православната ни вяра и непоколебимо упование във всеопрощаващата любов Господня, способна да победи всеки страх и душевна слабост.

Чудотворната светиня бе внесена в съборния храм на манастира на традиционната среща с Бачковската чудотворна икона на св. Богородица, където миряни и свещеници можеха да се поклонят и помолят за небесното застъпничество и покровителство на най-благодатната между жените и между всички човеци – светата наша майка небесна – Дева Мария.

На вярващите бе раздаден традиционният постен кoрбан за здраве.

В късния следобед чудотворният образ пое обратно пътя до дома си – подарената преди повече от 100 години на града църква „Св. Богородица – Благовещение”.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

Снимки

Лития от Асеновград до Бачковския манастирЛития от Асеновград до Бачковския манастирЛития от Асеновград до Бачковския манастирЛития от Асеновград до Бачковския манастирЛития от Асеновград до Бачковския манастирЛития от Асеновград до Бачковския манастирЛития от Асеновград до Бачковския манастирЛития от Асеновград до Бачковския манастирЛития от Асеновград до Бачковския манастирЛития от Асеновград до Бачковския манастирЛития от Асеновград до Бачковския манастирЛития от Асеновград до Бачковския манастирЛития от Асеновград до Бачковския манастирЛития от Асеновград до Бачковския манастирЛития от Асеновград до Бачковския манастирЛития от Асеновград до Бачковския манастирЛития от Асеновград до Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »