ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Гергьовден в Гложенската света обител

09 май 2018 21:41, Ловчанска митрополия
Гергьовден в Гложенската света обител

Един от най-живописните старопланински манастири е Гложенският "Св. вмчк Георги Победоносец", разположен на висока каменна тераса, отделена от околната среда със стръмни и отвесни скали. Според писмено непотвърдено сказание манастирът е основан от Киевския княз Георги Глож през ХIII в. , който преследван от татарите се преселва по тия места с разрешение на българския цар Иван Асен II. Манастирът е давал подслон на Левски, а в него е бил заточен за 9 месеца Великотърновският митрополит Климент през 1893 г. след пламенната си реч в защита на православието.

За празника, посветен на един от най-почитаните светци на Православната ни Църква - св. великомъченик Георги Победоносец, в светата обител пристигна Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. Заедно с владиката в светата Литургия съслужиха ставрофорен свещеноиконом Вениамин Павлов и йеромонах Нектарий (Петров). Владиката раздаде на всички присъстващи в храма иконки с лика на възкръсналия Господ иисус Христос.

Ловчанският архиейрей поздрави присъстващите на празника, а след светата Литургия бе отслужен празничен водосвет.

Снимки

Гергьовден в Гложенската света обителГергьовден в Гложенската света обителГергьовден в Гложенската света обителГергьовден в Гложенската света обителГергьовден в Гложенската света обителГергьовден в Гложенската света обителГергьовден в Гложенската света обител
« предишна новинаследваща новина »