ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Във Видин официално беше открита сградата, където занапред ще работи Административен съд – Видин

11 май 2018 20:19, Видинска митрополия
Във Видин официално беше открита сградата, където занапред ще работи Административен съд – Видин

Празникът събра представители на съдебната, държавната и местната власт – конституционния съдия Константин Пенчев, председателстващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, председателя на Върховен административен съд Георги Чолаков, областния управител на Видин Албена Георгиева, кмета на община Видин Огнян Ценков, народния представител Росен Живков, председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков. Присъстваха и магистрати, председателите на съдилища, граждани. На събитието присъства и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, който отслужи тържествен водосвет.

Всички гости бяха приветствани от председателката на Административен съд – Видин Антония Генадиева, която благодари, че толкова представители на институции и граждани са уважили празника. Тя изказа благодарност и на изпълнителната власт, в лицето на Министерство на правосъдието, което закупило сградата и осигурило средствата за ремонта и преустройството на сградата; на Висшия съдебен съвет, който осигурил средствата за обзавеждането на сградата.

„Убедена съм, че тази сграда ще бъде дом на справедливостта и законността, тя ще дава на Административен съд – Видин здрава основа, на която да продължи да изпълнява основните си задължения – да осигурява на всички граждани справедливост и гаранция за законосъобразна дейност на администрацията“, заяви съдия Генадиева.

Конституционният съдия Константин Пенчев отбеляза в словото си, че създаването на административните съдилища е най-хубавото, което се е случило на съдебната система в България след приемането на новата Конституция. „Поздравявам за тази хубава сграда, поздравявам за това, което правите вече 10 години, горд съм, че съм ваш колега“, каза Константин Пенчев пред видинските магистрати.

„Новата съдебна сграда – изстрадана вече 10 години, е придобивка, която ще гарантира подобряване на работата на Съда, на служителите, а също – обслужването на гражданите при защита на техните права и законни интереси“, каза на свой ред председателстващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, който отбелязва, че вече във Видин има съд, отговаря на всички изисквания в съответствие с европейските стандарти и норми на административно правораздаване. Създадените нови условия за работа на административните съдии допълнително гарантират още по-добро качество на правораздавателната дейност, заяви и председателят на Върховен административен съд Георги Чолаков.

Приветствия отправиха и областният управител на Видин Албена Георгиева и кметът на община Видин Огнян Ценков.

„Убедена съм, че ще продължите, както и досега, да налагате справедливост и да отговаряте достойно на големите изисквания на обществото ни. Като един от символите на държавността, Административен съд във Видин трупа поводи за гордост и успехи в биографията си, чрез безпристрастни, честни и обективни решения“, отбеляза в словото си Албена Георгиева. Сили, енергия и мъдрост в утвърждаването на върховенството на закона и в защитата на правата и свободите на гражданите – това пожела кметът Огнян Ценков на служителите на Административен съд – Видин. „Искам да поздравя екипа на Административен съд – Видин. Убеден съм, че те ще продължават да защитават върховенството на закона и авторитета на своята професия“, каза видинският кмет.

След приветствените слова, Видинският митрополит Даниил отслужи водосвет.

"Въздигането на един дом е повод за радост на тия, които ще живеят в него. Откриването на сградата на Административния съд във Видин е радост за жителите на град Видин и областта и всички служители на правораздаването в България. Защото това е още един наш дом, където всички ние ще очакваме да обитава законовата правда, където тя ще бъде търсена, ще бъде изследвана, ще бъде разисквана и очакваме да бъде давана.“

Символично лентата на новия дом на Административен съд – Видин прерязаха председателката на институцията Антония Генадиева, конституционният съдия Константин Пенчев, председателстващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

След това гостите бяха поканени да разгледат новите помещения, в които работи видинският административен съд.

***

Слово на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил при откриването на сградата на Административния съд - Видин

Уважаеми г-н Константин Пенчев- Конституционен съдия,

Уважаеми г-н Боян Магдалинчев- Председателстващ Висшия съдебен съвет,

Уважаеми г-н Георги Чолаков-

Председател на Върховния административен съд,

Уважаема г-жо Антония Генадиева, председател на Административния съд в гр. Видин,

Уважаеми г-н Огнян Ценков, кмет на Община Видин,

Уважаема г-жо Албена Георгиева, областен управител на област Видин,

Уважаеми г-да народни представители,

Уважаеми госпожи и господа магистрати,

Обични в Господа братя и сестри,

Христос Воскресе!

Въздигането на един дом е повод за радост на тези, които ще живеят в него. Откриването на сградата на Административния съд в град Видин е радост за жителите на град Видин и областта, и всички служители на правораздаването в България, защото това е още един наш дом, където всички ние ще очакваме да обитава законовата правда: където тя ще бъде търсена, ще бъде изследвана, ще бъде разисквана и очакваме да бъде давана.

Когато в конкретен спор, между страните бъде установена истината - това, дори да бъде болезнено за една от страните, донася трайна полза, защото освен интереси, които за всеки човек могат да бъдат доста субективни, всеки от нас има душа, която има обективна потребност от истина. Истината е насъщна храна за човека - чрез истината ние възрастваме и се утвърждаваме в добродетелите. Христовите добродетелите от своя страна оформят нашия човешки или по-скоро, богочовешки облик.

В този смисъл, св. пророк Мойсей, обръщайки се към израилските старейшини, поставени да отсъждат тъжбите между хората, им казва да изслушват и малък и голям, да не се боят от лице човешко, „защото съдът е дело Божие“.

А Господ Иисус Христос, пряко ни е казал, че целия ни закон се състои в това да постъпваме с човеците, както искаме те да постъпват с нас. Не е ли това принципът който се опитва да установи всяка една правова система, за да създаде условия и гарантира обществения мир и добруването на всяка човешка личност в обществото? В този смисъл, правораздаването в човешкото общество е отображение на онази правда, която Бог е заповядал да имаме помежду си.

В същото време, днес, когато всяка една сфера в човешкия живот и в личен, и обществен план е изправена пред толкова предизвикателства, пред сериозни предизвикателства е изправено и правораздаването. Тези предизвикателства са изпитание за съвестта на всеки гражданин, но преди всичко и на хората, посветили себе си на правото.

В този смисъл, нека помним, че в делата си сме отговорни пред закона, но и пред Праведния Съдия, защото всяка власт, включително и съдебната е от Бога дадена.

Всекидневно в делата, които решавате за правата и законните интереси на гражданите като например - за социалните, пенсионните, здравните им права, за собствеността, за мигрантите, в защита на държавния и обществения интерес и много други, се ръководите от буквата и от духа на закона, но помнете думите на Свети апостол Павел, че Господ Иисус Христос ни е дал способност да бъдем служители, не на буквата, а на духа; защото буквата убива, а духът животвори. Господ казва на съдиите «внимавайте какво вършите; вие вършите не съд човешки, а съд Господен; и в съдийската работа Бог е с вас. Затова нека страхът Господен бъде върху вас».

Ние се молихме днес, щото Божието благословение да пребъдва в този дом на правосъдието и Бог, Който е защитник на онеправданите, да помага на всички, които търсят и се трудят за справедливо отсъждане в тъжбите между хората и институциите в област Видин.

Бог да помага на всички, които ще се трудят в това дело, за да пребъдва посред нас Христовият мир!

Пожелавам на всички вас и вашите семейства здраве и благоденствие!

Христос воскресе!

Снимки

Във Видин официално беше открита сградата, където занапред ще работи Административен съд – ВидинВъв Видин официално беше открита сградата, където занапред ще работи Административен съд – Видин
« предишна новинаследваща новина »